Stor risk för långa köer på Ölandsbron

Inför Kristi Himmelsfärdshelgen tror Johan Wesley på Trafikverket att det kommer att bli ovanligt långa köer till Öland.
Ölandsbron • Publicerad 7 maj 2018 • Uppdaterad 9 maj 2018
Johan Wesley leder arbetet med broreparationerna. ”Vi ligger i fas med arbetet, men det är ofrånkomligt att trafiken blir störd, inför Kristi Himmelsfärdshelgen är vi beredda på extra långa köer”.
Johan Wesley leder arbetet med broreparationerna. ”Vi ligger i fas med arbetet, men det är ofrånkomligt att trafiken blir störd, inför Kristi Himmelsfärdshelgen är vi beredda på extra långa köer”.Foto: Maria Wiell

– I värsta fall blir det köer fram till åtta på kvällen och en bra bit ut på E22:an, men vi försöker informera så mycket vi bara kan så att besökarna skall kunna anpassa sina resor.

För att förebygga köbildning så långt det är möjligt har Trafikverket skickat ut 7 500 personliga brev till stugägare på Öland.

Vi vet att de kommer hit när våren är här och särskilt nu när det är så fint väder. Men de skall i alla fall inte vara ovetande om att vi arbetar på bron och att det kan störa trafiken.

Nio veckor i sommar med början den 18 juni kommer vägarbetet att ligga nere och Ölandsbron har fyra filer, precis som vanligt. Allt för att inte störa sommartrafiken. Likadant blir det under Skördefestveckan i höst.

– Vi vill vara så lite störande som möjligt, samtidigt måste vi göra insatser på bron så att den hålls i trim, säger Johan Wesley som har en gul väst med trycket #viälskarÖlandsbron, på ryggen.

#viälskarÖlandsbron. Det är budskapet på Johan Wesleys jacka och orsaken till att reparationerna måste ske.
#viälskarÖlandsbron. Det är budskapet på Johan Wesleys jacka och orsaken till att reparationerna måste ske.Foto: Maria Wiell

När han träffar pressen första dagarna i maj berättar han att arbetet går enligt planerna. Förutom denna vecka.

– Tyvärr gick en av våra maskiner sönder vilket gör att arbetet med riva upp asfaltsbeläggningen som vi skulle göra på tisdag istället förläggs till onsdag. Den dagen blir besvärlig eftersom vi vet att det också är en stor trafikhelg.

I samband med arbetet på bron kom Trafikverket och KLT överens om en speciallösning med gratis busskort för att gynna bussåkandet. Efter sex och en halv vecka har man delat ut 500 gratiskort till ölänningar som tillsammans har åkt 4 014 resor.

– KLT säger att det har varit omkring 10 000 fler resor under perioden jämfört med samma period förra året.

Information, information och information. Johan Wesley och Trafikverket har skickat personliga brev till 7 500 stugägare på Öland för att förebygga onödigt långa köer, och pressen bjuds in till information med jämna mellanrum.
Information, information och information. Johan Wesley och Trafikverket har skickat personliga brev till 7 500 stugägare på Öland för att förebygga onödigt långa köer, och pressen bjuds in till information med jämna mellanrum.Foto: Maria Wiell
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.