Annons

”Har det varit fel om maten kan det rättas till”

I måndags informerades S- och C-politikerna i Mörbylånga kommun om situationen att hemtjänsten inte längre får hämta mat på restauranger till sina äldre.
Mörbylånga kommun • Publicerad 16 januari 2019
Socialchefens beslut om att stoppa hämtmaten till hemtjänsttagarna i Mörbylånga kommun var på måndagen uppe till diskussion hos de ledande politikerna.
Socialchefens beslut om att stoppa hämtmaten till hemtjänsttagarna i Mörbylånga kommun var på måndagen uppe till diskussion hos de ledande politikerna.Foto: Hanna Franzen

– Vi resonerade en hel del och var överens om att det är viktigt att man vet vad som gäller. Det får inte vara stelbent och inte heller godtyckligt. Från politikens sida måste vi kunna säga att ”det här gäller”, säger kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S).

Tillsammans med Anna-Kajsa Arnesson (C) och ordförandena för de olika nämnderna samt de aktuella tjänstemännen hålls regelbundna träffar för att stämma av aktuella frågor och för att, som hon uttrycker det, vara samspelta.

Annons

I måndags var hämtmat åt hemtjänsttagare ett av samtalsämnena.

– Vi vill lösa det problem som har uppstått. Hur det skall bli kan jag inte säga, det blir socialnämnden som får diskutera och ta beslut om det. Men vi vill lösa det här skyndsamt, så fort det går.

Tjänstemännen hänvisar till kommunallagens likställighetsprincip. Någon kommentar?

– Den är naturligtvis viktig, men å andra sidan finns det inte samma förutsättningar överallt och då måste vi ta hänsyn till det.

När kan en lösning eller ett besked bli klart?

– Det kan gå jättefort. När kommunfullmäktige har tagit emot medborgarförslaget (i slutet av februari, red anm) så får socialnämnden diskutera frågan på deras kommande möte.

Går det att ändra på nuvarande beslut?

– Är det beslut som är felaktiga går det naturligtvis alltid att rätta till, säger Matilda Wärenfalk.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons