Hemtjänsten protesterar – får inte hämta mat till de äldre

Mörbylånga kommun Artikeln publicerades
Hemtjänstpersonalen i Färjestaden protesterar mot att de inte längre får hämta mat från olika restauranger till de äldre som de skall besöka. Nu är det istället 20-40 minuter ”tillredning av måltid” som gäller enligt ett politiskt beslut från 2009.
Foto: Arkiv
Hemtjänstpersonalen i Färjestaden protesterar mot att de inte längre får hämta mat från olika restauranger till de äldre som de skall besöka. Nu är det istället 20-40 minuter ”tillredning av måltid” som gäller enligt ett politiskt beslut från 2009.

Från nyåret får inte personalen längre hämta mat från olika restauranger för att ta med sig till de äldre som får besök av hemtjänsten. Kommunen menar att det är en anpassning till ett politiskt beslut som togs 2009.

I ett medborgarförslag utvecklar hemtjänstpersonalen varför de anser att det är viktigt att servicen med hämtmat måste få fortsätta. Fram till nu har flera av dem hämtat mat på Ölands Köpstad, Hotel Skansen och Arontorps kroppkakor till lunch för de äldre som har valt det.

– Det är flera av våra brukare som har beviljats insatsen ”tillredning av måltid” men som har valt att vi skall hämta mat åt dem och som vill ha den servicen kvar, skriver Emelie Svendsén som representant för hemtjänstpersonalen i Färjestaden.

Hon anger att brukare känner sig stressade av att både planera matsedel och göra inköpslistor. Många av brukarna är beviljade 20-40 minuter med måltidsbesök för enklare tillagning av måltid.

Att vi skall kunna tillaga näringsriktig mat på 20-40 minuter är näst intill omöjligt. Dessutom har vi personer som vill att vi skall sitta med under hela måltiden för att de skall kunna få i sig maten.

Emelie och hennes kollegor menar att om de får fortsätta att hämta mat åt sina brukare skapar det ett ökat välbefinnande och att det är det bästa för alla. ”Vi hinner sitta ner tillsammans med brukaren under måltiden vilket skapar ett lugn och gör att brukaren får sällskap och äter upp maten”.

– Att vi skall kunna tillaga näringsriktig mat på 20-40 minuter är näst intill omöjligt.

Personalen hänvisar till kommunens värdegrund där ”Människan i fokus” är ledord. De menar att det måste innebära att det är brukarens behov som skall tillgodoses och att det hittills inte har skapat några som helst problem varken för personalen eller brukaren att hämta god och vällagad mat till dem som önskar det.

”Vi besöker personer som vill att vi sitter med under hela måltiden för att de skall kunna få i sig maten”, skriver hemtjänstpersonalen i sitt medborgarförslag till kommunen.
Foto: Mark Hanlon
”Vi besöker personer som vill att vi sitter med under hela måltiden för att de skall kunna få i sig maten”, skriver hemtjänstpersonalen i sitt medborgarförslag till kommunen.

Kommunen har nåtts av flera frågor angående den förändring som har skett från 1 januari. I ett svar till en av frågeställaren svarar omsorgschef Pernilla Ekholm Slottner att kommunen under många år har gjort fel.

– Politiken tog 2009 ett beslut som innebar att Mörbylånga kommun inte längre tillämpar matdistribution. Under många år har vi ändå hämtat och kört ut mat till de brukare som råkat bo i närheten av något matställe.

Pernilla Ekholm Slottner skriver att det strider mot både fattade beslut och även kommunallagens likställighetsprincip som säger att man måste kunna erbjuda alla i kommunen samma typ av service.

Politiken tog 2009 ett beslut som innebar att Mörbylånga kommun inte längre tillämpar matdistribution.

– Om endast de brukare som bor i Färjestaden kan ta del av den så är det inte ok. Tyvärr har undantagen pågått länge, vilket är olyckligt och gör omställningen svårare, skriver Pernilla Ekholm Slottner.

Emelie Svendsén från hemtjänsten skriver i sitt medborgarförslag att hon och hennes kollegor blir lite fundersamma när kommunen hänvisar till kommunallagen om att alla skall behandlas lika.

– De som bor på äldreboenden i kommunen har ”rätt” till tre lagade mål mat om dagen samt mellanmål däremellan. Kosten på boendena är dessutom näringsberäknad, näringsberikad och konsistensanpassad för de brukare som behöver ha specialkost.

Deras slutsats i medborgarförslaget är att de skall få hämta god vällagad mat till de äldre även fortsättningsvis.

Det har gått tio år sedan det politiska beslutet om att matdistributionen till de äldre skulle upphöra. Nu går medborgarförslaget vidare till politiken som får ta ställning och besluta om hemtjänstpersonalens medborgarförslag.