Annons

Argumenterade för att behålla två kommuner

På fredagen samlade representanter från Centerpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Framtid Öland till pressträff med ett tydligt budskap – nej till Öland en kommun.
Färjestaden • Publicerad 26 april 2019
Representanter från Centerpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Framtid Öland bjöd till pressträff.
Representanter från Centerpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Framtid Öland bjöd till pressträff.Foto: Carin Svensson

Snart landar informationsbroschyren ”Öland - en kommun?” i ölänningarnas brevlådor och om en månad är det folkomröstning i frågan. Därför tyckte man att det var dags att föra fram sitt budskap. Motståndare till en kommunsammanslagning presenterade på fredagen varför de tycker att det är bättre att fortsätta ha två kommuner.

I torsdags inledde de en serie kampanjer som innebär att de står utanför butiker runt om på Öland och möter kommuninvånare med information, diskussion och svar på frågor. Även på fredagseftermiddagen hölls en sådan kampanj utanför Ölands köpstad och utanför en butik i Mörbylånga.

Annons

Bland argumenten från nej-sidan finns bland annat ekonomin, något som socialdemokraternas Bengt-Owe Birgersson redogjorde för:

– Både SKLs (Sveriges kommuner och landsting) och Stefan Carlssons utredning pekar på stora kostnader i sammanslagningen och min bedömning är att vi aldrig får tillbaka de där pengarna, det man kan spara på administrationen i och med en sammanslagning är troligen sju-åtta miljoner kronor per år och det är bara kaffepengar i sammanhanget, säger han.

De ser heller inga stordriftsfördelar med en sammanslagning och de befarar att det kommer att bli ett betydligt ökat resande då politiker får åka långa sträckor över ön för att ha möten.

Från flera politiska inriktningar kommer även argumentet att demokratin urholkas genom den centralisering som de förväntar att sammanslagningen ska bära med sig.

– Varje väljare får längre till sina förtroendevalda, säger Annika Olsson (C).

De tycker istället att kommunerna ska fortsätta att utveckla ett gott samarbete och dra nytta av den lagändring från 2009 som underlättar för kommuner att samarbeta över gränserna.

Och att varumärket Öland skulle stärkas av en sammanslagning tror de inte alls på.

– Det varumärket är starkt nog som det är, säger Per Fredriksson (KD).

Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons