Tillsammans hjälps vi åt och gör ön levande

Ensam är stark. Ja, möjligtvis. Men tillsammans är alltid bättre,
Publicerad 9 mars 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Lyssnade i förra veckan på landshövding Thomas Carlzon när han pratade för medlemmar i SPF i Borgholm.

Han har ett ledord framför alla andra: tillsammans.

Att vi ska jobba tillsammans mot gemensamma mål.

Att vi ska jobba tillsammans för att göra Kalmar län bättre.

Att vi ska jobba tillsammans för att vara stolta över Kalmar län.

Tillsammans är ett nyckelord inte minst på Öland. Min kollega Peter Boström skrev i torsdagens tidning om engagemanget på norra Öland för Åkerboskolan.

I lördagens tidning skriver Maria Wiell om Kraftsamling Sydöland och det energifyllda möte som hölls i Södra Möckleby i veckan.

Här handlar det också mycket om att tillsammans finna lösningar i ett prekärt läge.

Ja, Cementa lägger ner sin produktion. Det är nu ett faktum.

Nej, det betyder inte att öns södra del ger upp. Tillsammans kommer traktens folk med mängder av idéer som på sikt ska leda till att faktiskt finns fler jobb än det finns idag, då Cementa ännu är den stora arbetsgivaren.

Det blir inte lätt att nå de högt ställda målen, men tillsammans ger man södra Öland chansen att klara av det.

Det här är inget som någon politiker eller kommunal tjänsteman kan klara av på egen hand. Här gäller det att alla drar åt samma håll och tillsammans gör det bästa av situationen.

Borgholm fick en kick i samband med jubileumsåret 2016, då Öland enda stad firade 200 år. Då började man verkligen jobba tillsammans och det har gett resultat. Mörbylånga kan säkert uppleva en nytändning när köpingen firar 200 år nästa år.

Säkert upplever Årets Ölandsby Källa också att man tillsammans kan jobba framåt, inte minst inför invigningen av Ölands Skördefest.

Tillsammans är man mindre ensam och tillsammans kan man få nya idéer, ny kraft och ny framtidstro.

För de flesta av oss var det en sorgens dag när Cementa meddelade att de skulle lägga ner, men ur sorgen kan ny kraft hämtas. Kraftsamling Sydöland har fått en god start och kan bli den katalysator som gör att öns sydligaste del får uppleva nytt hopp för framtiden.

Kenth JönssonSkicka e-post