Annons

Ledare: ”Att köpa tillbaka Haga Park är den bästa förlustaffär som Mörbylånga gjort!”

Även en storförlust kan vara en vinst. Trots att Mörbylånga kommun nu köper tillbaka Haga Park för mångdubbelt pris så är det en bra affär för Öland.
Publicerad 3 mars 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Haga Park behöver sannerligen rustas upp och återköpet blir en rejäl förlustaffär för Mörbylånga kommun. Men Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström kallar köpet för ”den bästa förlustaffär Mörbylånga gjort!”
Haga Park behöver sannerligen rustas upp och återköpet blir en rejäl förlustaffär för Mörbylånga kommun. Men Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström kallar köpet för ”den bästa förlustaffär Mörbylånga gjort!”Foto: Peter Boström

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Ölands hamnar och badplatser är ovärderliga för oss på ön.

Det är mötes- och samlingsplatser, utgångspunkter för bostäder och en lockelse som naturligtvis fastlandet av naturliga skäl inte kan konkurrera med. Attraktionskraften i ett fint och uppskattat rekreationsområde är stor.

Annons

Haga Park var en gång en välkomnande port till södra Öland. Vi behöver bara gå 20-30 år tillbaka i tiden så var Haga Park det stora badutflyktsmålet både för sydölänningar och dagsbesökare från fastlandet.

2007 såldes paradiset. För 200 000 kronor. Fullständigt obegripligt. Och i backspegeln ett av de största haverier vi sett i öländsk kommunalhistoria. Dåvarande kommunchefen Staffan Larsson motiverade försäljningen med att det inte fanns tid eller ork att sköta stränder. Jodå, samme Larsson som på senare år mest gjort sig känd för att driva Hussam Salmans miljardprojekt i Mörbylånga hamn. Inte heller det någon direkt succé.

Mindre än två år senare så såldes Haga Park vidare för 1,85 miljoner.

Nu köper Mörbylånga kommun tillbaka dryga 80 procent av marken för 1 550 000 kronor. Tror att den som är bättre på att räkna än jag kommer finna att den ekonomiska förlusten landar på bra många hundra procent.

Ändå vill jag påstå att tillbakaköpet av Haga Park är en enorm vinst för Mörbylånga kommun. Från ledarplats har Ölandsbladet gång på gång slagit fast att Haga Park måste tillbaka i kommunal ägo. 15 års vanvård och dålig PR för södra Öland måste få ett slut!

Haga Park har med sitt läge mellan Färjestaden och Mörbylånga ett stort värde. Färjestaden växer söderut från Runsbäck och Mörbylånga norrut från Norra Viken. Kringbyarna Eriksöre, Karlevi och Vickleby blir allt mer attraktiva, vilket syns på fastighetspriserna.

Tidspunkten för tillbakaköpet kunde inte varit bättre, något gott har faktiskt pandemin fört med sig. För den som gjort sina rundor i Beijershamn och vandringsleden söderut genom Haga Park det senaste året har ju sett hur området upptäcks på nytt som ett utflyktsmål.

Att köpa tillbaka Haga Park är den bästa förlustaffär som Mörbylånga gjort!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons