Annons

Ett bra och nödvändigt försök att ställa Haga Park till rätta

Haga Park är ett kommunalt fiasko rakt igenom. Men att Mörbylånga kommun nu tar över skötsel av badplatsen och samtidigt gör en avsiktsförklaring att ta tillbaka ägandet är ett stort steg i rätt riktning.
Haga Park • Publicerad 17 maj 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Vi kan inte ens räkna de senaste elva årens klagomål på den tidigare så populära badplatsen mellan Mörbylånga och Färjestaden.

Toaletterna har varit igenbommade, i stället har de få gäster som ännu besöker Haga Park tvingats använda buskar och strand för att uträtta sina behov. Tången ligger i driver där soldyrkare en gång lapade sol.

Annons

Två bryggor blev en brygga, som sedan inte blev någon brygga alls. Handikapprampen försvann.

Vad var det som hände? Hur kunde en av Mörbylånga kommuns verkliga turistattraktioner bli en sådan belastning för södra Öland?

2007 så såldes Haga Park till privatpersonen Mattias Johansson från Linköping för 200 000 kronor. Staffan Larsson som då var kommunchef försvarade det med att kommunen inte hade tid eller ork att sköta stränder.

Från Linköping så såldes sedan Haga Park bara två år senare vidare till Växjö och Kärnhems vd Anders Öhman, då för 1,85 miljoner kronor. En 825-procentig värdeökning, som Ölandsbladet konstaterade på ledarplats.

En privat ägare kan ju sköta eller inte sköta en strand hur man vill. Problemet ligger hos Mörbylånga kommun som sedan man i princip gav bort badplatsen fått ett av kommunens populäraste utflyktsmål att bli ett sänke. Bryggor har legat kvar, gräset har inte blivit klippt och servicehusen med toaletter och duschar har varit låsta.

Att Mörbylånga kommun nu skrivit ett nyttjandetättsavtal med ägaren i Växjö är ett steg i rätt riktning, ett erkännande om att vi gjorde fel 2007 och nu försöker ställa till rätta.

Ölandsbladet kunde i förra veckan också avslöja att Mörbylånga kommuns ambition är att köpa tillbaka Haga Park. Priset kan vi dock utgå från kommer att bli högre än när dåvarande kommunledningen gav bort hela områden för 200 000 kronor, men utifrån vad priset sätts till så är det rätt agerat av Mörbylånga kommun.

Haga Park är, eller i alla fall var, en pärla för södra Öland. Att området ligger mellan Mörbylånga och Färjestaden är också värt att påpeka. I dagar som dessa då Mörbylånga och Färjestaden kommit att ställas emot varandra, så finns det ett starkt symbolvärde i att knyta ihop de bägge orterna med någonting bra.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons