Annons

Ledaren: ”Få hem Haga Park igen och öppna upp porten mot södra Öland!”

Om Mörbylånga kommun vill göra allvar av sina intentioner att utveckla kommunen söder om Runsbäckskurvan i Färjestaden så måste fiaskot med Haga Park ställas till rätta.
Publicerad 28 januari 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
”I samband med Mörbylångas 200-årsjubileum så vore det alldeles förträffligt att äntligen sluta cirkeln och ”få hem” Haga Park igen. Bättre inkörsport till Mörbylånga och södra Öland är svår att se!”, Skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
”I samband med Mörbylångas 200-årsjubileum så vore det alldeles förträffligt att äntligen sluta cirkeln och ”få hem” Haga Park igen. Bättre inkörsport till Mörbylånga och södra Öland är svår att se!”, Skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.Foto: unknown

Haga Park var Mörbylånga kommuns viktigaste bad- och rekreationsplats fram till 2007. Det var till Haga Park kalmariterna ställde kosan för en badutflykt till Öland.

Haga Park var dit som vi ungdomar från östra Öland cyklade när våra egna badvikar på östra sidan blivit för trånga och vi ville upptäcka världen.

Annons

Kalmarsunds vatten var lite varmare och solnedgångarna i sundet var magiska. Ska nog erkännas att möten med badgäster från hela Sverige också bidrog till Haga Parks magi.

200 000 kronor var magin vid Haga Park värd. För det priset såldes hela Haga Parks badplats 2007.

Vi kan idag undra hur det var möjligt? 200 000 kronor för att sälja ut porten till södra Öland? Fullständigt obegripligt!

Staffan Larsson som då var kommunchef försvarade det med att kommunen inte hade tid eller ork att sköta stränder. Samme Larsson som numera kamperar ihop med Hussam Salman i det åtminstone för tillfället helt avstannade miljardprojektet i Mörbylånga hamn.

Mindre än två år senare så såldes Haga Park vidare för 1,85 miljoner kronor. En hyfsad prisökning och vinst för den privatpersonen, även om marknadsvärdet för badplatsen säkert egentligen var ännu högre.

När Haga Park började bli eftersatt - toaletterna försvann, bryggorna lades inte ut och gräset började växa - då började trafiken av gäster att styra om. Färjestadens hamn med Talludden, men även östra Öland och framför allt norra Öland blev utflyktsmål för badsugna fastlänningar.

Mycket kritik har riktats mot Haga Parks nuvarande ägare. Men till hans försvar ska sägas att hans ambition att utveckla Haga Park grusades när länsstyrelsen sa nej med hänvisning till strand- och biotopskydd. Vilka utfästelser han fått tidigare är oklara.

Haga Park har varit föremål för flera politiska turer som egentligen inte har lett till någonting.

I intervju med Ölandsbladet 2018 sa kommundirektören Ann Willsund att det bästa vore om Haga Park åter blev i kommunal ägo. Bara att hålla med henne.

Nu väcks frågan om Haga Park på nytt genom en interpellation från moderaterna Eva Folkesdotter-Paradis och Ulrik Brandén.

I samband med Mörbylångas 200-årsjubileum så vore det alldeles förträffligt att äntligen sluta cirkeln och ”få hem” Haga Park igen. Bättre inkörsport till Mörbylånga och södra Öland är svår att se!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons