Annons
Nyheter

Friidrottsskola slår rekord

Det är inte bara Högby IF:s löpartävlingar som slår nya rekord. Även den klassiska friidrottsskolan på Högby IP lockar till rekorddeltagande.– Otroligt roligt, konstaterar Högby IF:s Carl-Gustaf Nilsson då 38 ungdomar i veckan har läger på norra Öland.
Friidrott • Publicerad 1 juli 2015
Nioåriga David Häggström är en av deltagarna på Högby IF:s friidrottsskola. Höjdhopp var en av de grenar sommarölänningen gillade mest. Foto: Johan Malmqvist
Nioåriga David Häggström är en av deltagarna på Högby IF:s friidrottsskola. Höjdhopp var en av de grenar sommarölänningen gillade mest. Foto: Johan Malmqvist

Friidrottsskolan är ett traditionsenligt inslag i början av juli på Högby IP – och i år slår man nya rekord. Totalt 38 deltagare från sex år upp till 20-årsåldern deltar denna sommar.

– Det är många från Högby men även en hel del utifrån – några som återkommer år efter år men även ett par nya, säger Carl-Gustaf Nilsson.

Annons

– Det är fantastiskt att åldern är så varierad. Till och med de äldsta tycker fortfarande det är lika roligt att komma hit. Nu hjälper de dessutom till som ledare.

Under veckan erbjuds deltagarna att testa det mesta som erbjuds inom friidrottens värld – allt från löpning till hopp och kast.

– Många är ganska nyfikna på de olika grenarna. Ta stavhopp som exempel. Det är väl tveksamt att någon av de som hoppar här kommer bli stavhoppare i slutändan – men alla ska ändå få prova på det.

Två som åkt långväga är sommarölänningarna David och Malin Häggström från Sölvesborg.

– Jag har inte testat friidrott förut, men det är roligt, säger Malin som med sina sex år är en av lägrets yngsta deltagare.

Storebror David, 9, har dock tränat friidrott lite längre men uppskattar den variation som friidrottsskolan erbjuder.

– Det har varit roligt. Det är bra att man får prova mycket olika saker. Jag gillade höjdhoppet väldigt mycket och sedan är längdhoppet kul, säger han.

Är det något som varit svårt?

– Spjutet är svårast. För att man ska få spjutet att landa med spetsen i gräset och det är jättesvårt.

Då friidrottsskolan har träning under förmiddagarna finns dessutom tid för övriga aktiviteter senare på dagen.

Annons

– Vi har badat två gånger. Det var jättevarmt i vattnet, säger Malin.

Efter gemensam uppvärmning brukar tre grenar per dag hinnas med innan man avslutar med gemensam stafett eller dylikt.

– På så sätt lyckas vi hålla ihop hela gänget men samtidigt ser vi till att de som vill får lite kvalitet i träningen också, säger Carl-Gustaf Nilsson.

Efter lägret erhåller samtliga deltagare att diplom med de resultat de lyckats åstadkomma under veckan på norra Öland. Således kan de återkomma till friidrottsskolan och jämföra sin utveckling mot tidigare år.

– Det värsta är när lägret är slut. Vi brukar avsluta med ett hinderlopp och då har även en del ledare fått bekanta sig med vattengraven, avslutar Nilsson med ett skratt.

Johan Malmqvist

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons