Annons

Victoriastipendiaterna genom tiderna – från Stenmark till Stina Nilsson

Idrott, Victoriastipendiet • Publicerad 1 juni 2018 • Uppdaterad 3 juni 2019
Henrik Lundqvist.
Henrik Lundqvist.

2019: Hanna Öberg

2018: Stina Nilsson

Annons

Juryns motivering (förkortad): ”Det gångna året har Stina uppvisat enastående prestationer vilka ytterligare intygar hennes plats inom världseliten. Under OS i Pyeongchang 2018 tog Stina sitt första OS-guld i damernas sprint, bidrog till två svenska OS-silver i stafett och sprintstafett samt avslutade de olympiska spelen med ett brons i 30 km klassiskt.”

2017: Jenny Rissveds, mountainbike

Juryns motivering (förkortad): ”Jenny Rissveds tillhör världseliten inom sporten mountainbike, cross country. En imponerande och överraskande seger i Olympiska spelen i Rio de Janerio, gav Jenny titeln som Sveriges första kvinnliga olympiska guldmedaljör inom cykelsporten.”

Henrik Lundqvist.
Henrik Lundqvist.

2016: Henrik Lundqvist, ishockey

Juryns motivering: ”Henrik Lundqvist är Sveriges främsta ishockeymålvakt genom tiderna. Han har under en följd av år varit en av New York Rangers största stjärnor. Henrik Lundqvist är den vinstrikaste målvakten i föreningens historia och den målvakt som har spelat flest matcher i Rangers. Hans framgångar i Tre Kronor har resulterat i ett OS-guld, tre OS-och VM-silver. Dessutom har han varit uttagen i såväl OS, VM och NHL:s All Star Team.”

2015: Sarah Sjöström, simning

Juryns motivering (förkortad): ”Sarah Sjöström har under 2014 befäst sin ställning som Sveriges bästa simmare och etablerat sig i den absoluta världseliten. ”Hon har slagit tre världsrekord, två av dem vid VM-tävlingarna på kort bana i Doha, där hon erövrade 3 guldmedaljer och 1 silvermedalj.

Vid EM-tävlingarna på lång bana 2014 tog hon 3 guld och 4 silvermedaljer”

2014: Sveriges skidstafettlag – damer respektive herrar

Juryns motivering (förkortad): ”Damernas lag bestående av Ida Ingemarsdotter, Anna Haag, Emma Wikén och Charlotte Kalla. Herrarnas lag bestående av Lars Nelson, Johan Olsson, Daniel Richardsson och Marcus Hellner. Svensk längdskidåkning har återigen skrivit historia. Sveriges båda stafettlag har aldrig tidigare vunnit guld vid ett och samma Olympiska spel, detta inträffade vid spelen i Sotji.”

Annons

2013: Johan Olsson, Skidor

Juryns motviering (förkortad): ”Johan Olsson har genom sina framgångar i Skid-VM i Val di Fiemme 2013 skrivit in sig i längdskidåkningens historieböcker och i hela den svenska idrottshistorien. Johan Olsson har bevisat för en hel skidvärlds experter att det omöjliga är möjligt, i alla fall för Johan Olsson. Hans medverkan i det svenska skidlandslaget har under flera år präglats av gedigna insatser, stor lojalitet och med ett OS-guld i stafett i Vancouver 2010 . Nu kröntes detta med två silvermedaljer och en guldmedalj i Val di Fiemme 2013. Johan Olssons 50 km i skid-VM visar vilken stor skidåkare han är.”

2012: Anette Norberg, Curling

Juryns motivering (förkortad): ”Anette Norberg krönte under 2011 en enastående idrottskarriär med att som lagkapten för ett helt nytt curlinglag återigen bli världsmästare. På meritlistan finns sen tidigare 2 OS-guld, 3 VM-guld och 7 EM-guld. Anette Norberg framstår som curlingvärldens okrönta drottning.”

2011: Daniel och Henrik Sedin

Juryns motivering (förkortad): ”Bröderna Henrik och Daniel Sedin spelade och fostrades av Järveds IF och Modo. Henrik och Daniel har var för sig vunnit poängligan i NHL 2010 och 2011, vilket är helt unikt. Båda tog OS guld för Sverige 2006.”

Victoriadagen – Charlotte Kalla.
Victoriadagen – Charlotte Kalla.Foto: Lars Andersson

2010: Charlotte Kalla

Juryns motivering (förkortad): ”Charlotte Kalla har varit svensk längdskidåknings ledstjärna alltsedan det stora genombrottet i Tour de Ski 2008. Under OS-tävlingarna i Vancouver infriade hon favoritskapet på sin specialdistans 10 km fristil genom att ta Sveriges första guldmedalj, och därmed bana väg för ytterligare svenska framgångar. Charlotte vann också en silvermedalj i sprintstafetten i samma OS.”

2009: Helena Jonsson

Juryns motivering (förkortad): ”Helena slog igenom år 2007 i sin sport skidskytte. Här är hennes fantastiska resultat 2008-2009, 1:a Totala Världscupen, 1:a Sprintcupen, 1:a Masstartscupen, Världsmästare i Jaktstart.”

Annons

2008: Susanna Kallur

Juryns motivering (förkortad): ”Susannas ödmjukhet och att alltid ha ett leende har gjort henne omtyckt av det Svenska folket och 2007 tilldelades Susanna Jerringpriset. Nedan en del av resultaten av ”Världens bästa Sanna”! 2005 – 1:a – inomhus EM, Madrid. 2006 – 1:a – utomhus EM, Göteborg. 2007 – 1:a – inomhus EM, Birmingham. 2008 – världsrekord 7,68 på 60 meter häck, Karlsruhe”

”Henke” Larsson.
”Henke” Larsson.

2007: Henrik Larsson

Juryns motivering (förkortad): ”Landslagsfacit: 93 landskamper/36 mål. Har spelat i fem stora turneringar: EM 2000 och 2004, VM 1994 (bronsmedaljör), 2002 och 2006. Bragdmedaljen med landslaget 1994. Champions League-mästare med Barcelona 2006. Guldbollen-vinnare 1998 och 2004.”

Fick Guldskon (Europasbäste målskytt) 2001, erhöll Tidernas Guldboll 2005.

2006: Anna Carin Olofsson och Björn Lind

Juryns motivering (förkortad): ”Lind vann dubbla OS guld i Turin, i sprint individuellt och lag, Olofsson tog guld i masstart och silver i sprint vid samma mästerskap.”

Christian Olsson på scen 2005.
Christian Olsson på scen 2005.

2005: Stefan Holm och Christian Olsson

Christian Olsson kom till Borgholm för att ta emot 2005 års stipendium från kronprinsessan Victoria.

2004: Anja Pärson, alpin skidåkning

Annons

Anja har haft en säsong som slår det mesta, med elva världscupsegrar och seger i totalcupen.

2003: Carolina Klüft

Har vunnit JVM-guld år 2002 samt EM-guld och VM-guld 2003 för seniorer.

2002: Magnus Wislander

Världens genom tiderna bäste handbollsspelare!

2001: Mikael Ljungberg

Han har bland annat vunnit EM-guld, 1995 och 1999 och VM-guld, 1993 och 1995, OS-guld i september 2000 i Sydney. Sveriges första OS-guld i brottning sen 1952.

2000: Therese Alshammar

En lång rad meriter, bl a fyra VM guld och två världsrekord under VM i Aten 1999.

1999: Lars Frölander

Annons

Medalj i nästan varje start gav detta års stipendie till vår framgångsrike simmare.

1998: Magdalena Forsberg

Magdalena blev den tjugonde i raden av Victoriastipendiater och kan skryta med att tagit VM medalj i två olika sporter, skridskytte och skidåkning.

1997: A Andersson, S Gunnarsson

Detta året föll valet på två personer, nämligen Agneta Andersson och Susanne Gunnarsson. Guld i OS i Atlanta i K2 1000 meter året innan var orsaken.

1996: Sara Wedlund

Vår populära löpartjej som bland annat vunnit terräng-EM vann 1996 stipendie.

1995: Tomas Brolin

Efter succéen i fotbolls-VM i USA där Sverige sensationellt tog brons var valet ganska lätt. Tomas Brolin blev framröstad till världens tredje bästa fotbollspelare och fick givetvis Victoriastipendiet.

1994: Peter Forsberg

Annons

Sverige hade vunnit OS-guld i hockey i Lillehammer tidigare under året. Foppa var i makalös form och var en stor orsak till segern.

1993: Torgny Mogren

Axlade Gunde Svans mantel som vår dominerande skidåkare. Tog guld på femmilen när VM avgjordes i Falun.

1992: Jörgen Persson

Återigen dags för en av våra framgångsrika pingisspelare som både blev singel- och lagvärldsmästare det året. Förärade Kronprinsessan Victoria ett minipingisbord i glas vid prisutdelningen.

1991: Pernilla Wiberg

Den tredje alpina åkaren som fick priset. Detta efter att ha vunnit VM i storslalom tidigare under året. Pernilla är nog en av landets mest meriterade idrottstjejer. Spektakulär prisutdelning med Pernilla anländande till idrottsplatsen i helikopter.

1990: Mikael Appelgren

Andra pingisspelaren i rad som fick stipendiet efter att ha vunnit EM i singel för tredje gången.

1989: J-O Waldner

Annons

J-O hade samma år blivit både lag- och singelvärldsmästare.

1988: Tomas Gustafsson

Första och hittills enda gången som priset delas ut två gånger till samma person. Ett guld och ett silver 1984 och två guld 1988 i Calgary.

1987: Tomas Johansson

VM-guld i brottnings-VM i Budapest året innan var främsta anledningen att ge stipendiet till en brottare. Dessutom fick han Svenska Dagbladets Bragdmedalj och Sveriges Radios Jerringpris.

1986: Torbjörn Nilsson

Första fotbollsspelaren att få stipendiet. Ett antal landskamper, svensk mästare, allsvensk skyttekung och inte minst UEFA-cup vinnare med IFK Göteborg.

1985: Patrik Sjöberg

OS-silver i Los Angeles resulterade i det årets stipendie till Patrik Sjöberg. Andra meriter var guld inomhus både i EM och VM samt ett brons vid OS i Barcelona.

1984: Gunde Svan

Annons

Genom att samma år ha vunnit två guld, ett silver och ett brons vid OS, blev Gunde spelens skidkung. Sveriges genom tidernas näst störste idrottsman i OS efter kanotisten Gert Fredriksson.

1983: Stig Strand

Denna säsongen var han lika stor som Ingemar Stenmark med lika många segrar i världscupen.

1982: Tomas Gustafsson

Det fjärde stipendiet gick till en skridskoåkare. Tomas vann EM och slog världsrekord på Bislet i Oslo.

1981: Linda Haglund

Den första tjejen som fick stipendiet genom att vid OS i Moskva blivit den enda svensk som tagit poäng bland friidrottarna med sin fjärde plats på 100 meter.

1980: Stefan Persson

Stefan var den förste svensk som vann Stanley Cup-titeln i NHL med sitt lag 1980. Efter det spädde han på med ytterligare tre raka segrar i Stanley Cup. Ett oslagbart rekord bland svenska hockeyspelare.

1979: Ingemar Stenmark

Annons

När Ingemar fick stipendiet var han världens okrönte kung inom utförsåkning. Under sina mer än 10 år i världseliten vann han två OS-guld och ett OS-brons. I VM vann han tre guld och ett silver. När Ingemar fick stipendiet var det full hysteri på Borgholms Idrottsplats.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons