Annons

Vändningen i soppan - derbyt spelas

Söndagens derby mellan SSG-FBC Ungdom kommer att bli av.
Samtidigt meddelade förbundet på fredagen att det allsvenska kvalet ställs in.
Innebandy, div. 1 dam • Publicerad 13 mars 2020 • Uppdaterad 19 mars 2020
Josefin Nybergs SSG möter FBC Ungdom i helgens avslutningsomgång. Laget går en kamp mot Värnamo om andraplatsen.
Josefin Nybergs SSG möter FBC Ungdom i helgens avslutningsomgång. Laget går en kamp mot Värnamo om andraplatsen.Foto: Magnus Jansson

FBC Kalmarsund Ungdom utesluts ur division 1 efter att ha lämnat WO i en av de tre sista omgångarna. Sportchefen Lasse Lind sa på torsdagen att man tänkte överklaga beslutet och söndagens avslutande derby kommer att spelas som planerat, enligt Håkan Söderman på Smålands Innebandyförbund.

– Förmodligen kommer det att bli så. Vi räknar med att det kommer in en överklagan i dag, men en sådan process kan ta upp till två veckor. Vi kommer inte ha något klart till söndag och då är det bäst att den matchen ändå har spelats, med tanke på att SSG är inblandat i kvalstriden, säger han på fredagsmorgonen.

Annons

Även Östra sitter i samma WO-sits som FBC Ungdom, men Jönköpingslagets avslutningsmatch mot Karlskrona kommer inte att spelas eftersom den inte har någon påverkan på tabelläget.

– Det är skittråkigt att det blivit så här, men vi följer bara tävlingsbestämmelserna. När det här inkom till oss så såg vi att det stämmer ju faktiskt att det fanns en sådan paragraf.

Hur är det möjligt att det uppdagats först nu?

– Vi hade inte heller en tanke på att den aktuella matchen var inom de tre sista omgångarna. Vi kan inte ha koll på allting sånt där. Jag frågade innebandyförbundets jurist och hon tyckte absolut inte att vi gjort något fel. Det är föreningarnas skyldighet att veta om tävlingsbestämmelserna.

– Man lär sig först när det händer någonting och nu blir det efterföljningar på en sådan här grej. Det är tråkigt.

Skulle Värnamo förlora borta mot Vimmerby samtidigt som SSG vinner mot FBC Ungdom så tar SSG andraplatsen på söndag. Med anledning av coronaviruset så var det på fredagsmorgonen fortfarande osäkert vad som händer med resten av innebandysäsongen.

– Det har varit väldigt långa arbetsdagar den här veckan med tanke på allt som sker. Vi får se vilket besked som kommer senare under fredagen här från Svenska Innebandyförbundet. Skulle slutspel, kval och allting sådant skjutas upp så hade det gett mer andrum till att få ordning på allt.

Vid ett extrainsatt styrelsemöte på torsdagskvällen så beslutade Smålands Innebandyförbud att alla ungdomsmatcher ställs in resten av säsongen. Junior- och seniorserierna rekommenderas att spelas klart utan publik.

– Alla föreningar ska ha fått mejl om det. Men vi kan inte styra föreningarna, utan bara ge rekommendationer. Om de vill släppa in publik så kan vi inte rå för det. Domarna har undrat om de ska göra något åt saken, men de ska bara hålla sig till sitt eget. Och inte krama folk, brukar jag säga.

SSG:s båda lag spelar hemma i helgen. När ÖB-sporten pratade med ordföranden B-O Nilsson på fredagsmorgonen så hade han inte nåtts av någon färsk information från distriktsförbundet.

Annons

Senare på fredagen så meddelade föreningen att fredagens herrmatch mot Nässjö spelas utan publik.

– Det var enligt rekommendationen, så det var inget svårt beslut att ta, säger B-O Nilsson på fredagen.

Även damderbyt kommer spelas inför tomma läktare.

– Jag fick mejl för en kvart sedan från förbundet som väldigt kort skrev att de vill att matchen skulle spelas. Först gav förbundet någon svag rekommendation att inte spela inför publik, men andra besked kom senare under dagen. Jag tycker det är helt rätt beslut, säger SSG-tränaren Johannes Henricsson vid 17-tiden på fredagen.

Svenska Innebandyförbundet meddelade under fredagen att bland annat kvalet mot allsvenskan ställs in och att sluttabellerna kommer vara kvalificerande för nästa säsong. Tävlingsutskottet sägs utreda situationen och återkomma senare med besked kring upp- och nedflyttning.

Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons