Välkommen tillbaka, förstafemman!

Hela laget tog grovjobbet och förstafemman stod för briljansen. Den riktiga nykomlingen Kalmarsund gjorde comeback mot Lindås.
– Det här var en sex-, ja till och med niopoängsmatch för oss, säger Tim Nyander.
Innebandy, SSL herr • Publicerad 14 november 2018
Kim Nilsson kramas om efter sitt 5-3-mål. Förstafemman har gått tungt på slutet, men mot Lindås var formationen tillbaka i gammalt gott slag och gjorde alla fem målen.
Kim Nilsson kramas om efter sitt 5-3-mål. Förstafemman har gått tungt på slutet, men mot Lindås var formationen tillbaka i gammalt gott slag och gjorde alla fem målen.Foto: Magnus Jansson

Förstafemmans spel har hackat, målproduktionen uteblivit och till råga på allt så har laget dessutom åkt på två förnedrande bortaförluster i rad. Hemma mot Lindås kom dubbla trendbrott när det behövdes som mest.

Första trepoängaren sedan början av oktober: check. Förstafemman sprudlar igen: check.

När slutsignalen gick i Kalmar sportcenter, med 5-3 på resultattavlan, så var det rätt uppenbart hur otroligt efterlängtad den här segern var i FBC-lägret.

– Vi hade ett litet möte i måndags och då gick vi igenom exakt vad vi behövde jobba på. Det lönade sig i dag, säger Tim Nyander.

Nyander var matchens förgrundsfigur tillsammans med Kim Nilsson. Centern hade ett finger med i spelet vid fyra av de fem målen. Förstafemman hade förmodligen fler lyckade kombinationer i den första perioden än vad man hade totalt i de två föregående matcherna.

– Vi har inte haft något tålamod, ingen rörelse. Vi har stått stilla. Nu sa vi inför den här matchen att vi bara skulle ha fart på benen så får vi se hur långt det räcker. Och det gick ju bra...

Gästerna var inte direkt sugna på att bjuda upp till någon fartfylld show inledningsvis. Lindås hade stort bollinnehav i förstaperioden men gjorde inte särskilt mycket med det. Effektiviteten i de chanserna man skapade var det dock inget större fel på och laget tog både ledningen och kvitterade senare till 2-2 strax innan periodvilan.

Mellanakten tog vid i samma spår, innan ett rivigt och hårt kämpande Kalmarsund lyckades rycka åt sig den tvåmålsledning som slutligen blev matchavgörande. Först satte Marcus Johansson 3-2 med ett snyggt dragskott. Sedan bjöd Tim Nyander och Kim Nilsson på matchens delikatess med ett klapp-klapp-spel i en kontring fram till 4-2.

– Det är väl lite tv-spelsmål kan man säga. Jag vet att han alltid kommer på bortre och då är det egentligen bara att flippa den till honom.

Kim Nilsson:

– Jag visste att jag skulle få tillbaka bollen. Vi hade nästan ett likadant läge i sista också, då backen bröt den. Det är bara att sätta ner klubban, nio av tio gånger får jag den på bladet.

30-åringen visade gryende VM-form matchen igenom. I slutminuten kunde han sprinta sig fri och enkelt lägga in 5-3 i öppen kasse. Forwarden fullbordade därmed sitt hattrick och målet innebar att trepoängaren säkrades definitivt.

För det är lätt att glömma i efterhand att det här inte var någon enkel seger mot nästjumbon. Lindås kröp närmare, reducerade till 4-3 när mer än elva minuter återstod.

Det blev en nervkittlande avslutning på en utvisningslös match. Bortalagets kvitteringschanser var både flera och rejäla. Men Kalmarsund hade turen och skickligheten på sin sida den här gången.

– Det är alltid skönt att vinna. Det kommer vi känna nu nere i omklädningsrummet också, lite glädje istället för sura miner och hänghuvuden som det varit den senaste tiden. Det är precis det här vi behövde, när vi tar jobbet så blir det glatt, säger Kim Nilsson.

Omgångens resultat innebär att FBC Kalmarsund återigen är med i striden om slutspelsplatserna på fullaste allvar. Dessutom är avståndet ner till bottenlagen Lindås och Örebro nu utökat till nio poäng.

På lördag väntar motstånd från andra sidan tabellen för Tim Nyander och gänget, när serieledande Dalen kommer på besök i sista matchen innan VM-uppehållet. .

– Det blir extremt kul. Då får vi ställas på prov igen, säger 22-åringen.

Pressen mentalt är kanske lite lättare då?

– Ja, vad ska man säga. Det här var en sex-, ja till och med niopoängsmatch för oss. Vi var tvungna att gå in för att vinna.

Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.