unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Tog SM-silver i OS-grenen – medaljregn över ölänningarna

Han har en räcka medaljer från nationella och internationella mästerskap i kitesurfing. Men i helgen tog han sin första SM–medalj i kitefoil.
– Tyvärr skulle det krävas alldeles för mycket att göra en OS–satsning, säger Andreas Gustafsson.
Andreas Gustafsson och Adam Bjärkse från Öland tog guld i kitesurfmästerskapet på västkusten.
Andreas Gustafsson och Adam Bjärkse från Öland tog guld i kitesurfmästerskapet på västkusten.
Foto: Privat/Hanna Gustafsson

Grenen finns nämligen med på OS–programmet 2024 och nu fick den för första gången SM–status. Då plockade Gustafsson hem silvermedaljen till Öland.

– Det var roligt, jag har satsat mycket på hydrofoil och var rätt jämn genom hela tävlingen.

Kitefoilens regler är snarlika bankappseglingens, på SM genomfördes tolv olika race på en kryss/länsbana och deltagarna får plocka bort de tre svagaste insatserna. Vinnaren Klas Nåbo från Varberg vann hyfsat solklart före Gustafsson.

– Det krävs mycket träning och förberedelser och viss rutin för att klara av tuffa förhållanden, säger Gustafsson som är från Norra Kvinneby och van vid blåsiga förhållanden.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Tävlingarna som avgjordes i Vallersvik på västkusten var en riktig öländsk framgångsvåg i grenarna utanför SM–tävlingen. Fast medaljregn är kanske ett mer passade ord…

– Det var riktigt tuffa förutsättningar. Väldigt starka vindbyar och kraftigt regn. Det är en väldigt svår sport i sådant väder, säger Andreas Gustafsson.

Han tog guld klasstävlingen för slalom. Dessutom var Adam Bjärkse från Grönhögen överlägsen i grenen Big air där han slog till med ett hopp över 16 meter. Båda tävlar för Calmar Kite & Windsurfing Club.

Gustafsson som sitter i Svenska kiteförbundets styrelse berättar att kitefoil är en sport på frammarsch med många yngre deltagare. När OS avgörs i Paris 2024 finns den med på programmet.

– Tyvärr skulle det krävas alldeles för mycket att göra en OS–satsning, säger Andreas Gustafsson.

– Ibland får man inse sina begränsningar. Jag får överlämna det till yngre förmågor. Men jag kommer fortsätta köra på, det är den absolut roligaste fritidssysselsättningen som finns.

Kitefoil avgörs som en typ av bankappsegling.
Kitefoil avgörs som en typ av bankappsegling.
Foto: Erik Arndt