Annons

SSG:s succéman tränar med IFK Berga: ”De har visat intresse”

Han var SSG:s egen ”supernolla” i fjol.
Nu tränar Marcus Davidsson med division 1-nykomlingen IFK Berga.
– Det vore kul att få vara med på den nivån igen, säger 31-åringen.
Fotboll, div. 4 herr • Publicerad 26 maj 2020
En fjolårssvit på sex raka nollor, tio totalt – och sammanlagt bara 25 insläppta mål på 22 seriematcher. I ett starkt SSG-försvar så stod målvaktsförvärvet Marcus Davidsson för en lysande debutsäsong på Björkvallen.
En fjolårssvit på sex raka nollor, tio totalt – och sammanlagt bara 25 insläppta mål på 22 seriematcher. I ett starkt SSG-försvar så stod målvaktsförvärvet Marcus Davidsson för en lysande debutsäsong på Björkvallen.Foto: Magnus Jansson

25 insläppta mål på 22 seriematcher.

Tio hållna nollor, varav sex stycken i rad.

Annons

Statistik är inte alltid allt, men i det här fallet säger den mycket om SSG:s framgångsrecept i fjol.

Nya tränaren John Petersson anslöt från Kåremo och tog med sig sin gamle målvaktsadept Marcus Davidsson från Ängö BK. Det vore fel att beskriva den värvningen med något annat ord än succé.

– John gick dit och frågade mig om jag var sugen. Absolut, jag är sugen, sa jag. Det kan vara kul att testa den öländska fotbollen liksom. Jag är kvar nu och trivs jättebra.

Marcus Davidsson får ett leende på läpparna.

– Sedan var det kanske inte meningen att vi skulle gå upp i fyran förra året, det var väl ingen som trodde det...

Hur nära varandra är du och John?

– Vi umgås inte så mycket kanske, men vi ringer varandra varje vecka och tjötar, donar och delar olika tankesätt. Hur jag ser på försvarsspelet och så.

Hur var din bild av SSG innan du anslöt?

– Jag kände bara Johan Helgesson, sedan tiden i Ängö. Han ville ha över mig dit redan när han gick tillbaka för ett par år sedan. Jag visste att de hade rätt många supportrar, och att det var inställning som gällde. Men jag hade jag ingen aning om fotbollskunnande eller sådär.

Fakta

Davidssons tio serienollor säsongen 2019

3/5: Ljungbyholm (h) 0-0

10/5: Kalmar AIK (b) 1-0

31/5: Tvärskog (h) 6-0

14/6: Mörbylånga (h) 4-0

28/6: IFK Borgholm (b) 0-0

2/8: Möre (h) 1-0

10/8: Ljungbyholm (b) 4-0

15/8: Kalmar AIK (h) 1-0

24/8: Torsås/Norra Tång (b) 4-0

30/8: Bäckebo (b) 2-0

... och SSG höll även en elfte tävlingsnolla förra säsongen via 2-0 hemma mot IF Stjärnan i första kvalomgången.

31-åringen har sina rötter i Alingsås, några mil nordost om Göteborg, men kärleken tog honom till Kalmar för fem-sex år sedan.

Annons

De senaste säsongerna har SSG i långa perioder saknat kontinuitet på målvaktspositionen. Men förra året stod nyförvärvet från Ängö i samtliga tävlingsmatcher när laget först kom tvåa i division 5 och sedan löste division 4-biljetten som bästa grupptvåa i kvalet.

– SSG har alltid släppt in mycket mål, vad jag har förstått och hört. Man kunde vinna matcher med 5-4 och sådär. Det viktiga var att komma in med nya idéer. De spelade ett lite annorlunda försvarsspel, och så ville inte jag spela. Jag tyckte vi skulle ändra, och det tyckte John också.

Kan du ge exempel?

– När motståndarna kommer runt på inlägg, hörnor, hur ska vi ska tänka i varje situation. Jag kunde tycka då att mittbackarna var ute och flängde mycket på kanterna. Målen görs ju ändå oftast i boxen, men gick yttermittfältaren förbi vår ytterback så skulle mittbacken direkt ut och ge understöd. Där ute görs det ändå inga mål, men spelar de förbi dig så blir det farligt direkt. Så det var mest att vi ändrade i de centrala delarna, för att försvara boxen bättre.

Marcus Davidsson.
Marcus Davidsson.Foto: Magnus Jansson

Marcus Davidsson var lysande mellan stolparna och mittbacksduon framför honom var inte mycket sämre den. Laget fick kontinuitet även där i form av Mattias Nilsson och Johan Helgesson.

SSG:s 25 insläppta mål förra säsongen kan jämföras med 48 insläppta under 2018.

– ”Nisse” var ju bättre än någonsin, vad jag har hört. Han tyckte att det var riktigt kul. Helgesson hade jag spelat med i Ängö sedan innan och vi kom bra överens om hur vi skulle se på försvarsspelet.

– Det var samma mittbackspar i många matcher, och det gjorde mycket. Sedan hade vi någon plump där vi släppte sju mål och så. Men en sådan kommer säkert ske i år också. Det får man räkna med. Vi kommer ju inte hålla lika många nollor i år liksom, när det är elva matcher. Det kommer bli tufft i år.

Jag antar att ni försökt att bygga vidare på det fina försvarsspelet?

– Ja, det blir nog hyfsat samma. Boxen blir ännu viktigare i år. Sedan tror jag mycket på inställningen. Och att vinna rätt matcher.

Annons

– Är vi bra bakåt så... mål gör man alltid. Jag tror vi måste ner på ett lågt antal för att vi ska hålla oss kvar.

För det är målsättningen?

– Ja, absolut.

Men Marcus Davidsson vet också att en enkelserie innebär speciella förutsättningar.

– Det är ju elva matcher, så du kan lika gärna vinna serien som att åka ur. Nästan vilket lag som helst kan åka ur. Sedan är det ju vissa lag som är mycket bättre än oss, tar vi en poäng mot dem så ska vi vara nöjda. Som Hossmo, Lindås/Långasjö till exempel.

Fakta

Marcus Davidsson

Ålder: 31.

Bor: Lägenhet i Kalmar.

Familj: Sambo.

Gör: Jobbar som pedagogisk assistent på Jenny Nyströmsskolan. Har också flera extrajobb inom socialtjänsten.

Moderklubb: Hols IF.

Trots att den sociala 31-åringen bara hunnit göra en säsong på östra sidan så har han redan lyckats sätta stora avtryck i föreningen. Han har exempelvis blivit något av en publikfavorit bland de yngre åskådarna på Björkvallen.

– Jag har väldigt lätt att prata med alla människor och bjuder alltid på mig själv i sådana situationer. Jag vet själv hur det var när man var yngre och hade sina idoler i de lokala klubbarna. Som jag själv såg upp till. Det var ju stort redan när man fick vara bollkalle till sitt a-lag liksom. Så jag tycker att man får tänka lite efter den sitsen man själv var i då, i den åldern.

Jag vet mer än en person som till och med redan beskrivit dig i stil med ”ett av SSG:s bästa nyförvärv någonsin”. Vad tror du sådana hyllningar grundar sig i?

– Hehe, är det Kenneth Alfredsson som sagt det eller?

– Jag är väl tillräckligt bra. Men jag har också ett gott hjärta liksom och sprider glädje och lugn vid sidan av planen. Det tror jag gör mycket. Man pratar med alla, oavsett vad det är för människa. Jag bjuder lika mycket på mig själv till en som jag känner, som till en som jag inte känner. Det går nog in i hjärtan.

Annons

Davidsson har meriter från division 2 och division 3 sedan tiden i Alingsås. I de sena tonåren provspelade han med både IFK Göteborg och BK Häcken.

– ”Blåvitt” ville inte ha mig. Jag var la tydligen för dålig. Sedan ville Häcken ha mig, men det var fem mil till Göteborg och jag hade inget körkort. Jag pallade inte med att pendla, och det ångrar jag i dag att jag inte tog den chansen. Man får bara en sån chans och då gäller det att plocka den.

Samtidigt som lokalfotbollen har gått på tomgång under våren så har Davidsson fått chansen att känna på bättre nivåer igen. Sedan ett par veckor tillbaka tränar målvakten med division 1-laget IFK Berga, där öländske målvaktstränaren Anders Larsson drar i trådarna.

– De har en av sina ordinarie målvakter skadad och det är väl egentligen ett litet för stort steg ner till ungdomarna i föreningen, jämfört med han som stått tidigare. Så jag är med och avlastar.

– Det är kul. Jag var i division 2 för tio år sedan, så jag vet lite vad det handlar om. Det sitter fortfarande i blodet, det kanske är det konditionsmässiga som skiljer mest nu. Det märks att träna två dagar i veckan jämfört med fem dagar i veckan. Sedan är ju kvaliteten på spelarna en helt annan.

Det måste ge resultat för dig personligen?

– Absolut. Man får målvaktsträning varje dag. Det får man ju inte i SSG på samma sätt. Sedan är man mer fokuserad, det är tidigare träningar. Vi tränar klockan sju på Öland, då hinner man komma hem och sacka ihop sig lite innan träning. I Berga tränar de halv sex, så man åker från jobbet nästan direkt ner dit. Man är mer alert och igång.

Har Larsson lärt dig några knep?

– Hehe, ja, han är rolig, Larsson. Han bjuder alltid på mycket.

– Nä, men vi brukar prata mycket positionsspel. Han får säga vad han tycker och jag säger vad jag tycker. Det är skönt att ha någon att bolla med, hur man ska tänka. I SSG bollar jag mest med mig själv, eftersom jag är den som kan det bäst där. Tror jag.

Annons

Marcus Davidsson ser sig själv som en målvaktstränare efter spelarkarriären.

– Jag har alltid tänkt att den dagen jag slutar spela fotboll så ska jag bli det. För det finns ganska ont om dem här i Kalmar överlag. Det är väl typ Larsson, och Donald (Arvidsson, Kalmar FF).

Det handlar enbart om träning i nuläget. Men enligt huvudpersonen själv så kan det faktiskt bli tal om en övergång i framtiden och därmed en återkomst till högre divisioner.

– Vi får se vad som händer, men Berga har visat lite intresse.

Vad känner du om en konkret förfrågan dyker upp? Svårt att tacka nej?

– Ja, om det funkar med mitt privata liv. Jag har fyra olika jobb, som tar ganska mycket tid. Jag får dra ner på dem i så fall. Det måste funka.

Hur aktuellt är det? Pratar vi nu under sommaren, eller senare i så fall?

– Det är nog mer framtiden, tror jag. Nu är det två bra målvakter, och några ungdomar bakom. Men jag har alltid sagt till dem att om någon blir skadad eller så, så kan ni höra av er. Det går att fixa det snabbt på någon vecka liksom.

– Om båda deras målvakter blir skadade så är det klart jag ställer upp. Det vore kul att få vara med på den nivån igen, säger Marcus Davidsson.

Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons