Skaffade sig guldläge till nästa helg

FBC hade inga större problem med att säkra kvalplatsen via 5–1 mot Lindås. Nu är det upplagt för serieseger med hela fyra omgångar kvar.
– Vi utgår från att det blir kval trots allt strul med seriesystemet. Det hoppas jag, vi har sett fram emot det hela säsongen, säger Rasmus Bernhardsson.
Innebandy, allsvenskan • Publicerad 11 februari 2019
Nytt stjärnskott i FBC, Hilma Liebgott gjorde två mål i debuten: ”Bara ett fåtal i innebandysverige som kan matcha hennes kvaliteter”
Nytt stjärnskott i FBC, Hilma Liebgott gjorde två mål i debuten: ”Bara ett fåtal i innebandysverige som kan matcha hennes kvaliteter”

En ny stjärna presenterade sig på FBC-himlen i matchen mot Lindås. 16–åriga Hilma Liebgott från Craftstaden behövde bara fem minuter och sju sekunder på sig för att göra sitt första mål för Kalmarsund.

– Hon är en exceptionell talang med boll och klubba, trots sin ålder är det bara ett fåtal i innebandysverige som kan matcha hennes kvaliteter, säger Rasmus Bernhardsson.

– Vi har haft koll på henne en längre tid och visste vad vi skulle få in, hon är fortfarande ung och tunn men hon kommer bygga på sig och utvecklas mycket framöver.

Målet innebar 2–0. En flygande start alltså. Men sådär strålande skulle inte totalupplevelsen bli. Kalmarsund gick ner i tempo och bjöd in Lindås som det kändes.

– Det gick väl lite väl enkelt i början kanske, det blir hafsigt spel med låg energinivå. Det är okej att allt inte stämmer i en match men man får inte lägga löparskorna på hyllan som vi gör här.

I sista akten kunde FBC trots det dansa iväg till 5–1-seger – efter att Hilma Liebgott gjort sin andra balja för dagen.

– I andra är vi dåliga men kommer igång bättre till tredje igen. Jag tycker Lindås får bra träff i sitt försvarsspel, hade de haft en plan för vad de skulle göra när de vann bollen hade det blivit en jämn tillställning.

Segern innebär att Kalmarsund säkrade kvalplatsen mot SSL med hela fem omgångar kvar. Och eftersom Lund Elit kryssade så kan seriesegern bärgas redan nästa helg nere i Hässleholm mot Röke. Hyfsade förutsättningar: första mötet lagen emellan slutade 13–2 till FBC.

– Det är inte jätteroligt att vinna matcher med sådana siffror, vi vill ha jämna fighter. Det är det som ger något. Sedan är Röke klart mycket bättre på hemmaplan så vi ska inte ta något för givet.

Det är fortsatt oklart hur det blir nästa år med SSL, konflikten med utbrytarligan pågår för fullt.

– Vi utgår ändå från att det bli kval. Det hoppas jag, vi har sett fram emot det hela säsongen.

Trodde du innan säsongen att ni skulle kunna ta hem kvalplats och serieseger såhär tidigt?

– Jag kan ärligt säga att min känsla var god när jag såg serien. Visste att vi hade bra chans inte bara till kval utan även till att förbereda oss i god tid, i slutet på januari om vi kom upp i normal standard.

Exakt så blev det…FBC har redan tränat hård fys i två veckor.

– Det syntes kanske lite mot Lindås att vi haft en tuff vecka. Sedan passade vi även på att ändra i formationerna så att vi har en plan A, B och C ifall det blir sjukdomar och skador i kvalet.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.