Annons

Gustav Schön: ”Hallbygget är en satsning som ligger i tiden - och i framtiden”

I torsdags förra veckan kom ett mejl. Arvsfonden pungar ut hisnande 610 000 kronor till Borgholm Bowlssällskaps satsning på ett hallbygge.
Gustav SchönSkicka e-post
Publicerad 24 februari 2020
Gustav Schön
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det var nog inte bara jag som tappade hakan när jag såg den summan. Finns det inte bättre satsningar att lägga pengarna på? Typ en förening som främjar ungdomars hälsa?

Efter att ha pratat med Borgholm Bowlssällskaps ordförande Stefan Nilsson ändrade jag uppfattning. Summan var inte orimlig längre. Han sa att ”satsningen ligger i tiden”. Jag återkommer till det.

Annons

Men först. Det är en sport som helt klart har en hög medelsnittsålder. Och det finns de som tycker att det är tramsigt att kalla bowls för sport. Men det är en precisionssport som innehåller massvis av spänning och taktik. Likt curling är det förvånansvärt underhållande att kolla på. Visst kittlar det till lite i magen när man ser hur klotet slickar sig emellan två andra för att sedan lägga sig perfekt intill ”jacken”.

Många kommuner har ett underskott i finanserna. Och när det ska skäras ned, tas pengar inte sällan från de mindre grupperna i samhället. Det resulterar i att allt fler äldre får klara sig själva och att folk med funktionsvariation får svårare att ansöka om stöd och bidrag.

Att en förening som Borgholm Bowlssällskap får drygt en halvmiljon kronor i stöd är inte det minsta märkligt. Snarare tvärtom. För de tänker satsa på just de grupperna. Det är dessutom grupper som kanske vanligtvis inte har någon kontakt med föreningslivet.

Bygglovet för hallen har Borgholms kommun klubbat igenom. Nu ska kommunen bara se till att få upp huskroppen. Sedan ska hallen bli en mötesplats för alla. Där alla kan delta oavsett ålder eller handikapp. Andra sporter är inte lika inkluderande. Visst kan alla se en fotbollsmatch på Borgholms IP. Men alla kan inte spela den.

Vi har en ölänning, Bengt ”Kyl-Bengan” Johansson, som är förbundsordförande och det sägs finnas 200 utövare på Öland - och de verkar bli allt fler. I mars åker ett par av de på bowls-VM dessutom. I takt med att sporten har gjort intåg på ÖM har vi sett en yngre skara utövare, även om den fortfarande är rätt liten.

Hallbygget ligger inte bara i tiden vad gäller att inkludera alla i samhället. Utan det ligger också i framtiden.

Den unga SM-medaljören Emrik Axelsson skulle gärna bli bowls-proffs i England har han sagt.

Om ett par år kanske vi har en ölänning som slänger upp klotet intill ”jacken” i en VM-final?

Annons
Annons
Annons
Annons