Ovan tvåmålsskytt blev sen segerfixare: ”De här matcherna man vill vinna”

Det mesta pekade på oavgjort.
Men Emma Wahlberg fyllde på i ett anfall och ordnade en ny derbyvinst för GAIF.
– Jag vet inte ens var jag fick energin ifrån, säger innermittfältaren.
Fotboll, div. 2 dam • Publicerad 9 maj 2019
GAIF:s Evelina Jansson kramas om efter att ha gjort 2-2 med 20 minuter kvar på Runvallen. Hennes lagkamrat Emma Wahlberg skulle sedan ordna tre bortapoäng genom ett sent segermål, mittfältarens andra fullträff i matchen.Foto: Magnus Jansson

Publiken frös, spelarna var slutkörda och mörkret föll allt snabbare. När hela Runvallen ställt in sig på att det förmodligen skulle bli oavgjort i det här regniga derbyt så slog en oväntad segerorganisatör till.

Klockan närmade sig tilläggstid när Amanda Ahlström hittade Emma Wahlberg i straffområdet. Den sistnämnda mötte på ett tillslag och det låga avslutet rullade in till höger om RM-målvakten Frida Arvefalk.

Det var innermittfältarens andra fullträff i matchen. En inte helt van tvåmålsskytt.

– Nä, det är verkligen ovanligt. Jag kan inte minnas när det hände senast. Det det har inte hänt i GAIF i alla fall, säger Emma Wahlberg med ett leende.

– Jag vet inte ens var jag fick energin ifrån, som gjorde att jag följde med upp i anfallet. Amanda är så jäkla snabb och slog en skitbra passning. Det var bara att bredsida till den och försöka träffa mål.

Gästerna gick in i drabbningen med två mållösa matcher i bagaget och hade samtidigt en fin derbysvit att försvara. Den raden skulle man få kriga hårt för att kunna hålla intakt.

– En väldigt svängig match. Och väldigt jämn. Vi har väl lite tur också, men det är ju ett derby, och mycket kamp. Det är verkligen de här matcherna man vill vinna.

RM tog ledningen två gånger om i första halvlek. Wilma Abramsson fick på en drömträff utanför straffområdet i den 17:e minuten. Avslutet satt otagbart i GAIF-målvakten Emma Jönssons högra kryss, men hemmalaget hade knappt hunnit jubla klart innan kvitteringen kom.

Emma Wahlbergs långskott i anfallet efteråt seglade in över Frida Arvefalk. I andra halvlek, med cirka 20 minuter, kom ytterligare en bortakvittering på ett snarlikt sätt. Ett nytt snyggt skott utanför straffområdet, den här gången genom Evelina Jansson, gick återigen in under Arvefalks ribba.

Från sidan kändes det som att RM gick för det mer i andra halvlek?

– Ja, men det tycker jag att vi också gjorde. Vi hade ingenting att förlora. Sedan har vi inte haft flytet i de andra matcherna, så nu kände vi att ”nu jäklar måste vi vända det här”. Det känns så jäkla gött.

Emma Wahlberg blev en oväntad segerfixare för gästerna med sina två mål.
Emma Wahlberg blev en oväntad segerfixare för gästerna med sina två mål.Foto: Magnus Jansson

Av naturliga skäl så var tongångarna i RM-lägret betydligt deppigare. Man kanske inte ens hade varit nöjd med en poäng. Nu blev det ingen alls, trots ledning i halvtid.

– Det känns som att vi är det bättre laget i andra halvlek i alla fall. Och att de får mål på två turlägen. Det är surt, säger Amanda Ohlsson.

Innermittfältaren satte hemmalagets andra ledningsmål i slutet av den första halvleken, en period i matchen som gästerna annars hade god kontroll på.

En poäng på sju derbyn för er nu. Vad säger du om det här övertaget som GAIF skaffat sig?

– Ja, det är ju tråkigt. Men det är bara att komma igen till hösten.

Resultatet innebär att GAIF kliver upp på åtta poäng och tar över fjärdeplatsen i tabellen. RM är en pinne bakom.

Amanda Ohlsson blev målskytt och svarade för en bra insats på hemmamittfältet. Det räckte dock inte till några derbypoäng.Foto: Magnus Jansson