Annons

Ölänningarna cyklar med kändiselit runt Vättern

OS–silver-triatleten Lisa Nordén, popsångaren och Ironman–atleten Daniel Adams Ray och flerfaldige OS–guldmedaljören på skridskor Tomas Gustafson. Samt Carl–Johan Ekelund och Fredrik Henning från Borgholm CK.
– För mig är det en dröm som vuxit fram att cykla under sju timmar, säger Henning.
Ölänningarna har tagits ut i fint sällskap till årets Vätterrunda.
Cykling, Vätternrundan • Publicerad 28 april 2018
Borgholm CK levererar. VM–klare Lars–Erik Karlsson flankerad av Fredrik Henning, och Carl–Johan Ekelund som båda ingår i häftiga satsningar till Vätternrundan.
Borgholm CK levererar. VM–klare Lars–Erik Karlsson flankerad av Fredrik Henning, och Carl–Johan Ekelund som båda ingår i häftiga satsningar till Vätternrundan.Foto: Fredrik Henning

– Riktigt häftigt, det är en skön känsla som äldre motionär att kliva in ett sådan här gäng, säger Carl–Johan Ekelund.

2 200 utövare sökte till att köra för Skoda Cycling Team i Vätterrundan. 15 stycken blev uttagna – Carl–Johan var en av dessa. Deltagarna i gänget får proffsförutsättningar för att köra de 30 kilometrarna runt Vättern på under åtta timmar. De bildar lag med 15 stycken elitcyklister.

Annons

– Ska man vara ärlig är jag en av väldigt få ”Svenssons”, det är skridskoåkaren Thomas Gustafsson, det är Björn Becksmo från SVT sport, det är Daniel Adams Ray och paralympiern Anna Beck samt några kända bloggare.

I ansökan fick Carl–Johan motivera varför just han skulle vara med.

– Jag tror att det var en fördel att jag bor på Öland, de vill säkert ha geografisk spridning och Öland passar nog in fint där.

Carl–Johan har cyklat runt Vättern två gånger innan, ifjol fixade han det på 8:56. För att bli nästan en timme snabbare i år har han genomför tester, fått individuellt träningsprogram och kommer åka iväg på träningsläger med Team Skoda över en helg utanför Enköping.

– När jag gick från att cykla mycket i skogen till landsväg för ett och ett halvt år sedan var det rätt pirrigt att cykla i klunga , två decimeter bakom varandra. Nu är jag mer bekväm med det men det är såklart svårare med såhär högt tempo. Från påsk och framåt har det varit mycket träning här med hög fart i grupp för att vänja kroppen.

För klubbkamraten Fredrik Henning är det en ännu tuffare målsättning. Han har blivit uttagen till Team Mustasch – med målet att cykla under sju timmar och samla in pengar till Mustaschkampen och forskning om Prostatacancer. Förra året blev det 200 000 kronor.

– Jag har kört på 7 timmar och 23 minuter som snabbast tidigare, med Team Östkusten. Det här är en rolig utmaning som får mig att lyfta träningen någon nivå till, berättar Fredrik.

– Du måste bidra med en grundpeng för att vara med, sedan pushar jag på sociala medier för insamlingen. Det behöver inte vara jättestora pengar ger utan lite här och lite där gör stor skillnad.

I Team Mustasch ingår bland annat Alexander Wetterhall som vunnit cykelvasan och regionala uthållighetsfantomen Joakim Åleheim.

– För mig är det en dröm som vuxit fram att cykla under sju timmar. Att göra det med sådana här proffs gör det till en extra rolig upplevelse. Men samtidigt kan det förstås bli väldigt jobbigt om vi inte har vädret med oss.

Annons

Vätternrundan avgörs 15–16 juni.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons