Annons

Ölandsföreningar hoppar av Ironman

Färjestadens GoIF och FBC Kalmarsund Ungdom kommer inte att hjälpa till vid vätskedepån i Färjestaden i samband med Ironman i sommar. Anledningen är att föreningarna får för dålig ersättning.
– Vi lägger ner så många timmar och får inte ihop det ekonomiskt, säger Lukas Nilsson, Färjestaden GoIF:s ordförande.
IRONMAN • Publicerad 6 juni 2018
Ironman 2016 i Färjestaden.
Ironman 2016 i Färjestaden.

När Ironman-deltagarna kommer cyklande från Kalmar passerar man vätskedepån nere vid hamnen i Färjestaden vid två tillfällen. Dessutom är ett flertal flaggvakter utplacerade från rondellen vid brofästet till Eriksöre. Depån bemannas normalt sett av medlemmar från Färjestadens GoIF och FBC Kalmarsunds Ungdom. Men i år har de två föreningarna valt att hoppa av.

– Anledningen är att det är svårt att få ihop det. Det krävs så många timmar och tar så pass mycket kraft att göra det att vi har tagit det här beslutet i år, säger FGoIF:s ordförande Lukas Nilsson.

Annons

FBC Kalmarsund Ungdom har hjälpt FGoIF med uppdraget i samband med Ironman tidigare. Enligt föreningens ordförande, Andreas Folke, har man efterfrågat en högre ersättning från Sportalliansen (Kalmar Simsällskap, KFUM Cykel, Kalmar RC Triathlon och Kalmar Orienteringsklubb) som sköter ersättningarna till föreningarna.

– Vi har ställt en fråga till Ironman-organisationen och sagt att vi gärna ställer upp även det här året, men då vill vi också ha bättre betalt. Men där har vi inte kunnat mötas. Sportalliansen har valt att inte gå med på våra önskemål för vad vi tycker är skälig ersättning.

Vilka summor det handlar om vill varken Andreas Folke eller Lukas Nilsson avslöja. Men Folke betonar att det inte finns någon schism bakom beslutet att hoppa av.

– Det finns inga kontroverser i det hela, utan det har varit en dialog sedan i höstas egentligen, där vi har pratat fram och tillbaka. Och i år kommer vi inte att bemanna stationen i Färjestaden.

Kan det bli aktuellt i framtiden om de ekonomiska villkoren blir bättre?

– Ja, Sportalliansen har i sin tur ett avtal med Ironman-organisationen om att genomföra tävlingen och det får de en summa pengar för. Och det avtalet är under omförhandling till nästa år. Och då tror jag i alla fall att idrottsalliansen får mer pengar från Ironman, säger Folke.

– Om de får mer pengar så har de sannolikt mer pengar att dela ut till de som hjälper till också.

Men det finns en liten chans att man trots allt kan vara med redan i år enligt Folke.

– Man vet ju aldrig, är det så att de inte löser bemanningen i Färjestaden så är Sportalliansen välkommen tillbaka om de möter våra villkor.

Både FGoIF och FBC Kalmarsund Ungdom vill i stället använda sina resurser på annat håll.

Annons

– Det är ju ett stort evenemang, vi räknar med att det är runt 700 arbetstimmar i Färjestaden-depån för båda föreningarna. Istället sparar vi på våra resurser och lägger de timmarna på andra aktiviteter som ger vår förening bättre betalt, säger Folke.

Lukas Nilsson:

– Vi lägger ner så många timmar och får inte ihop det ekonomiskt. Det känns tråkigt, men samtidigt måste vi se till våra medlemmar och att det funkar för oss.

Johan BjörlingSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons