Nya föreningar måste ställa upp för att klara av Ironman på Öland

Sportalliansen, som sköter arrangemanget kring Ironman hoppas kunna ersätta Färjestaden GoIF och FBC Kalmarsund Ungdoms avhopp med andra föreningar på Öland i sommar.
– Vi behöver hitta andra, gärna idrottsföreningar, som vill ställa upp och hjälpa till, säger Tobias Borger på Sportalliansen.
IRONMAN • Publicerad 6 juni 2018
Ironman i Färjestaden står utan föreningar som hjälper till vid kontrollen.
Ironman i Färjestaden står utan föreningar som hjälper till vid kontrollen.

På grund av för låg ersättning väljer Färjestadens GoIF och FBC Kalmarsund Ungdom att hoppa av sitt engagemang i Ironman i sommar. Sportalliansen, som är ett bolag där Kalmar Simsällskap, KFUM Cykel, Kalmar RC Triathlon och Kalmar Orienteringsklubb ingår, sköter arrangemanget kring Ironman och ansvarar också för ersättningar till de föreningar som hjälper till vid tävlingen. Tobias Borger på Sportalliansen beklagar ölandsföreningarnas beslut.

– Vi tycker att det är tråkigt att samarbetet mellan alliansföreningarna och Färjestadens GoIF avslutas. Men det finns väl inget mer att säga om den saken egentligen. Det är ju en förhandlingssak.

Att föreningarnas beslut kommer påverka tävlingen i någon större grad i sommar tror han inte.

– Nä, det har jag svårt att tro. Alliansen har ju ett kontrakt med Ironman att tävlingen ska genomföras, så det är ju upp till alliansen att lösa den uppkomna situationen. Vi behöver hitta andra, gärna idrottsföreningar, som vill ställa upp och hjälpa till. Förutom för vår egen del ser vi det som en angelägenhet för Öland och regionen i stort, så vi hoppas att någon kan tänka sig att ställa upp till den ersättningen som erbjuds.

– Samtidigt hade vi gärna fortsatt med Färjestadens GoIF eftersom de har gjort ett fantastiskt bra jobb och vi är jättetacksamma för det jobbet de har gjort. Men väljer de att hoppa av, av en eller annan anledning, kan vi ju inte stoppa dem för det.

Vad säger du om den ersättning som de anser är för dålig?

– De resonerar väl så att de vill ha mer ersättning och det ersättningskravet som de hade är inget som alliansföreningarna klarar av att betala. Då kom vi gemensamt fram till att det inte finns någon kompromissväg, utan då var den enda vägen att avsluta samarbetet.

Ni har inga möjligheter att förhandla fram bättre ekonomiska förutsättningar för föreningarna framöver?

– Nä, som läget ser ut just nu så sitter ju alliansen fast i ett kontrakt. Det går ut efter den här tävlingen. Sen pågår det ju förhandlingar om en framtid, men det är ingenting som är klart ännu, säger Borger.

Johan BjörlingSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.