Annons

Magnus Jansson: Magnus Jansson: ”Väl godkänt, FBC”

Magnus JanssonSkicka e-post
Innebandy • Publicerad 17 november 2018
Magnus Jansson
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Mitten av september till mitten av november. När slutsignalen går i lördagens SSL-match mot Dalen är FBC Kalmarsund i hamn med den intensiva, tuffa, första perioden i världens bästa innebandyliga.

Totalt 13 matcher och samtliga seriekonkurrenter har då avverkats de här två månaderna. Mitt betyg på nykomlingens höst: Väl godkänt. Men det finns rejält med utrymme för förbättring, vilket även det är ett gott kvitto på att laget hör hemma i den här ligan.

Annons

”Kommer ni orka, FBC?”

Det var min huvudfråga i krönikan inför premiären mot Höllviken. Det fullspäckade spelschemat har varit i fokus den här hösten, men det är inte så konstigt när det varit så krävande och pulserande.

Efter en tempostark start hade Kalmarsund två spellediga veckor under EFT-uppehållet i oktober för att sedan ge sig in i den här sju-matcher-på-21-dagar-perioden som avslutas mot Dalen. Hur har man klarat av den nya miljön?

Ja, oavsett resultat i lördagens avslutningsomgång innan VM-uppehållet så kommer klubben ha vittring på en slutspelsplats när serien börjar puttra i gång igen i mitten av december. Det erbjudandet tror jag laget hade tagit om man hade fått det i början av september.

Av de tolv omgångar som spelats innan lördagen så har FBC bara varit chanslöst i två: de färska bottennappen borta mot Falun och Sirius. I övriga matcher har laget varit med, varit där. I vissa drabbningar har man fått ge sig sent, oförtjänt. I andra har man kanske lyckats få med sig någon poäng mer än vad spelet egentligen motsvarat.

Majoriteten av FBC-truppen hade inte upplevt den här miljön, den här vardagen förut. Det finns förmodligen en del individuella skillnader kring hur spelarna exempelvis tacklat sista matchperioden, men den mentala tröttheten hade säkert ett finger, kanske en hel hand med i spelet i överkörningen uppe i Falun och debaclet mot Sirius.

Största orosmolnet inför fortsättningen?

Det är (fortfarande) svårt att blunda för bredden, eller snarare saknaden av den.

Adam Kallenberg och övriga i ledarstaben har i ärlighetens namn inte supermånga alternativ att trolla med i de matcher eller under de veckor då det skulle behövas.

FBC-ledningen prickade in två superförvärv i målvakten Kalle Bending-Sörling och Kevin Björkström (förstafemman), som båda varit två av lagets bästa och mest jämna spelare under inledningen.

Annons

De andra två i sommarens nyförvärvskvartett – Kevin Haglund och Filip Stjernberg (andrafemman) – har inte riktigt infriat förväntningarna under inledningen, åtminstone inte mina, men duon är bara 39 år gammal tillsammans och kommer säkert spela en viktig roll i framtiden, kanske redan i vår om det vill sig väl.

Med det sagt så skulle det vara mer än nödvändigt att få till en tyngre, spetsig och mer avgörande andrafemma som produktiv avlastning till den första. Klubben har som bekant försökt få in fler nyförvärv, men antingen har spelarna inte lyckats lockas hit alls, eller så har de inte stannat kvar efter att de skrivit på (David Östergren).

Alla motståndare har mött Kalmarsund en gång nu, samtidigt som varje match kan videoanalyseras ytterligare. Det finns en logisk risk att förstafemman kommer stöta på tuffare, ännu mer förberett försvar efter uppehållet och då är det en fördel om det finns fler vassa knivar i lådan.

Hur långt kan säsongen bära?

Så länge nykomlingen inte tappar sin hårt jobbande, riviga nykomlingsinställning, som var tillbaka mot Lindås, så är en av de där slutspelsplatserna högst, högst rimlig.

Annons
Annons
Annons
Annons