Annons

Karlssons succéår fortsätter - mitt i studenttider

Studentbal förra veckan, utspring på torsdag.
Mitt i allt så ordnade Lovisa Karlsson titeln som bäst i Norden.
– Det var inte jättelätt att tävla. Mitt huvud är bara inne på studenten just nu, säger 19-åringen
Friidrott • Publicerad 10 juni 2019
Högby IF:s Lovisa Karlsson vann U20-klassen när mångkamps-NM avgjordes i Uppsala i helgen.
Högby IF:s Lovisa Karlsson vann U20-klassen när mångkamps-NM avgjordes i Uppsala i helgen.Foto: Privat

Ömsom vin, ömsom vatten. Lovisa Karlssons väg fram till hennes första internationella guldmedalj bjöd på blandade prestationer och känslor. Hon pallade trycket i Uppsala och ledde sjukampen från första till sista gren i nordiska mästerskapens U20-klass.

– Jag är såklart jätteglad över att jag lyckades vinna. Det är stort. Men själva resultaten ger blandade känslor, säger 19-åringen.

Annons

Ett personligt rekord på avslutande 200 meter blev höjdpunkten på en okej förstadag.

– Häcken började sådär, inte dåligt, inte bra. Jag hade hoppats på mer. Höjden gick jättebra i alla mina hopp fram till 1,75, men där vet jag inte riktigt vad jag gjorde. Kulan var ändå helt okej, och 200 meter är jag mest nöjd med. Det är där jag gått framåt mest i sommar.

Det blev ytterligare två personbästa, den andra dagen, i både spjut och 800 meter. Men dessförinnan hade längdhoppet, söndagens inledande gren, förstört chansen till ett riktigt, riktigt bra totalresultat.

Lovisa Karlssons 5 430 poäng var i slutändan 129 poäng ifrån hennes personbästaserie (5 559 poäng) som hon satte i Ljungby i mitten av maj. Högby-friidrottarens segermarginal i Uppsala var 126 poäng ner till tvåan Klara Rådbo från Sverige och 139 pinnar före Janette Hanski, Finland.

– Längden sabbade allt nästan. Jag hade ett långt lopp, men det var övertramp. I de andra två så slängde jag mig bara ut i gropen. Hade jag hoppat som jag ville, och tänkt, så hade jag kommit över 5 500 poäng. Det är ändå bra.

Det är inte bara friidrott i Karlssons huvud just nu. Mångkampstalangen tar nämligen studenten på Stagneliusskolan på torsdag. Helgens mästerskap klämde hon in mellan studentbalen och de kommande avslutningsdagarna i skolan.

– Det var inte jättelätt att tävla. Mitt huvud är bara inne på studenten just nu, det är en stor grej. Jag åkte till nordiska för att det är så himla kul att tävla. Det fanns inga större förväntningar från mig själv. Efter studenten blir det fullt fokus på träningen inför EM.

Ungdomsmästerskapet i Borås avgörs i mitten av juli. Innan dess väntar Världsungdomsspelen i Göteborg för Lovisa Karlsson i slutet av juni.

– Det blir typ längdhopp och kanske någon mer gren där. Jag har inte riktigt bestämt det än.

Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons