Annons

Kan bli årets hoppryttare på galan: ”Slog till en tvärnit precis när hon skulle hoppa ”

Ikväll byter hon ridbyxorna mot långklänning. Amanda Eriksson är en av de främsta tävlingsryttarna i regionen och hon är en av de nominerade till priset Årets Hoppryttare på Kalmar ridsportgala.
Ridsport • Publicerad 16 februari 2018
Amanda Eriksson är nominerad till priset som årets hoppryttare på lördagens ridsportgala i Kalmar.
Amanda Eriksson är nominerad till priset som årets hoppryttare på lördagens ridsportgala i Kalmar.

Med sju hästar i stallet och en tävlingsambition som siktar mot den absoluta toppen, är ridning och träning det som fyller dagarna i Amanda Erikssons liv. Hon är 21 och tävlar i ålderskategorin Young Rider. När hon summerar tävlingsåret 2017, finns det många höjdpunkter. Det började med Swedish Trophy i Scandinavium för Luchón, sedan trestjärniga internationella tävlingar i Drammen. Därefter följde unghäst-VM, som fick en chockartad inledning.

– Jag trillade av på första hindret, förklarar Amanda, som numera kan le åt incidenten.

Annons

– Luchón kunde vara lite tveksam när jag började rida henne, då kunde hon vägra. Men jag tyckte att hon var väl förberedd när vi kom dit. Det kanske var en skugga, kanske någon vid sidan av banan. Man kan spekulera hur länge som helst, men hon slog till en tvärnit precis när hon skulle hoppa av så bommar och hinder flög iväg. Men hon har aldrig stannat sedan dess.

Desto bättre resultat blev det på de stora tävlingarna i Falsterbo . Tillsammans med Fifty Cent klarade hon kvalet till Göteborg Horseshow i Scandinavium nu i februari. Säsongen avslutades med Elmia Horseshow i Jönköping där Amanda Eriksson hamnade i topp.

– Jo, man kan väl säga att det här året har varit bättre än många år. Men samtidigt har det varit många unga hästar på utbildningsnivå. Luchón blir sju år nu och det är första året i de högsta klasserna så det är ju nu det börjar, fortsätter Amanda, medan hon skrittar runt i ridhuset. Klockan är strax efter åtta och det är fjärde hästen som rids för dagen, tre återstår. I stallet sköter Amandas mamma marktjänsten. Amanda Eriksson har en klar målbild och vet vad som krävs för att nå den absoluta toppen. Bäst är att ta tillvara på stjärnornas strategier.

– För många som rider fördelas kanske tiden i stallet på 10% till ridning och resten på allt runt om kring; utsläpp, insläpp, mocka, underhåll. Det går inte. De bästa ryttarna lägger kanske 80% av tiden på att rida och träna. Jag vill också växla om åt det hållet, så jag får mycket hjälp av mamma och pappa.

Det går inte att ta miste på Amanda Erikssons ambition. När jag frågar om planen framöver, redogör hon i detalj för varje tävling och vad som är nästa steg och tanke. Med klubbadress Ölands Ryttarförening och hästgård långt in i skogen i byn Pukaberg i Småland, har den unga ryttartalangen både Sverige och Europa som tävlingsarena. Hon jobbar heltid med sitt tävlingsstall men hoppar ibland in i familjeföretaget med administration. Förutom att rida stallets sju hästar, ingår styrketräning så gott som dagligen och en gång i veckan träffar hon sin Personlige Tränare. Förutom kvällens ryttargala, förbereder sig Amanda Eriksson för fullt inför nästa veckas stora utmaning; Göteborg Horseshow.

– Det handlar om unga hästar som inte har varit i närheten av en sådan stor arena. Vi har förberett oss i och med tävlingen på Elmina men atmosfären i Göteborg är ju annorlunda. Det är ju bara en klass som vi ska rida så man får ju bara en chans. Men vi får rida fram på arenan måndag eftermiddag och tisdag morgon så då kan hästarna vänja sig lite.

Det är sexårige valacken Fifty Cent som åker med Amanda till Göteborg. Klassen heter Swedish Warmblood Trophy och rids på hinderhöjden 1,20-1,25 meter. Sveriges 15 bästa hästar kvalade som femåringar in till tävlingen under 2017 och finalen rids som en inledning på de internationella världscuptävlingarna i Göteborg nästa vecka. Förutom Amanda Eriksson tävlar ytterligare två ekipage från Ölands RF i Göteborg Horseshow. Eric Larsson och Emilia Matzke rider Sverigeponnyn klass Lätt B med hinderhöjd 0,90 meter och stilbedömning på onsdag.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Karolina SörmanSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons