Annons

Magnus Jansson: Här är fotbollsprofetian för säsongen 2019

Magnus JanssonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 6 april 2019
Magnus Jansson
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Känner ni doften av lokalfotbollens seriepremiär?

Det är nära nu.

Annons

På fredag brakar de första matcherna igång och sedan är det full fart hela vägen fram till sommaruppehållet. Parallellt med det vardagliga arbetet de här veckorna så håller jag och kollega Anderberg på att färdigställa Fotbollsbladet (kommer nästa lördag).

Det är intervjuer hit, reportage dit, förväntningar, optimism och en herrans massa andra känslor som bubblar runt om i de öländska fotbollsföreningarna.

Men helt ärligt, vet vi inte redan vad som kommer hända de närmaste månaderna?

Med min erfarenhet i ryggen så kunde jag inte låta bli att ta fram (fantasifulla) spåkulan för att få ännu mer klarhet i frågan. Här är en lång sammanfattning med axplock från profetian.

Jag ber om ursäkt.

April

Aj, aj, aj, efter en något strulig vinter så kommer Färjestadens tredje raka förlust i damettan när Växjös akademilag kniper en 2-1-seger på Tallhöjden.

– Det har varit en tuff inledning, men jag är övertygad om att det kommer vända, säger Johan från lagets tränarstab.

Vilken Johan? Det vette tusan.

I herrfemman så har (ett ungt) IFK Borgholm hunnit spela tre matcher – och tre derbyn. Man har tagit sig ur den öländska chockstarten med fyra poäng i ryggsäcken.

Annons

Nu förbereder sig laget för en lååååång ökenvandring med matcher mot tråkiga fastlandslag.

– Bäckebo har många ölänningar i laget. Vi får väl försöka blåsa upp killarna inför den matchen, suckar tränaren ”Ubbe” Pohjonen och blickar fram emot den svala drabbningen som spelas ”någon gång framöver”.

Maj

Vi stannar kvar i femman. Tungt favorittippade Böda/Högby har – trots bland annat två derbyn – gått obesegrade under de fem inledande omgångarna.

Men i den sjätte matchen går laget på en rejäl mina och förlorar ”Bröderna Prakt-derbyt” hemma mot Kalmar AIK.

– Det är ett totalt bottennapp. Så som vi spelade så hade vi till och med fått stryk mot Knäckebröhult, dundrar coach Marcus Stark efteråt.

I herrfyran så har både Färjestaden och RM blandat och gett under våren. Gängen kryssar mot varandra i derbyt på Tallhöjden.

– Det är goa grabbar, säger RM-tränaren Daniel Andersson.

Kommentar om matchen?

– Det var en go match. Färjestaden har också goa grabbar.

Annons

Juni

”Hahahahahaha...”.

Team Södermöre-coachen Andreas Prins är ruskigt nöjd efter att hans lag besegrat RM på hemmaplan i slutet av juni, när damernas division 2 ”vänder”.

Tidigare under våren har förre IFK-tränaren varit i blåsväder efter att återigen ha kritiserat Mörbylångas långbollsspel.

– Sara Erlandsson borde verkligen ha kommit på en bättre taktik efter alla dessa år, säger han.

Hon är inte kvar...?

– Just det ja, men det spelar ingen roll. Jennifer Nilsson fortsätter ju bara tjonga iväg utsparkarna ändå.

I samband med hemfärden från fastlandet lägger Prins upp en Instagrambild tagen genom bilrutan, stannar till och spelar golf på Ekerum, samt släpper ut ”odjuren” (hästarna) när han kommit hem.

Både RM och GAIF är med och slåss i toppen av division 2, tillsammans med just Team Södermöre. Nykomlingen Mörbylånga har, som väntat, lite tuffare och får inrikta sig på bottenstrid.

På Glömmingelunden saknar den breda herrtruppen en riktigt vass målskytt, men laget har ändå häng på toppen inför hösten. Bengtssons och Steglanders manskap undviker sin klassiska junisvacka och avslutar vårsäsongen med en stabil trea mot Karlshamn United.

Annons

– Det är rätt sjukt egentligen att vi ligger där vi gör, med tanke på att vi tränar mycket mindre än de andra lagen, säger offensive kraften Emil Börjesson.

Augusti

Nope, det blev inga skrällar.

Både GAIF herr och FGoIF dam kliver in i augusti som nyblivna ÖM-vinnare under sommaren.

Men nu till något allvarligt – i Rälla är det lokala jaktlaget bekymrade inför den stundande bockjakten. Problemet: Det finns inga djur inom två mils radie.

HFF-tränaren Martin Anderssons högljudda matchcoachning pekas irriterat ut som en högst sannolik orsak till försvinnandet. Andersson nekar till icke-brottet:

– Det där är trams. Det känns som att någon vill försöka förstöra för oss eftersom vi faktiskt har vunnit ett par matcher i år, lyder repliken.

Både Högsrum och ö-kollegan Persnäs har cementerat sig i mittenskiktet av tabellen och vinner varsitt derby under säsongen.

September

– Det får vara nog nu, rasar Äng... eh, SSG-tränaren John Petersson.

Annons

”Kanonerna” har gjort en stark säsong och nosar på en positiv kvalplats när serien går in i sin avslutning. Men Petersson kan inte tygla sitt humör efter att ytterligare en syrlig ”SSG är det nya Ängö”-tweet florerat på sociala medier.

SSG förlorar säsongens sista derby, borta mot Mörbylånga. Skansens hjältar, i sin tur, säkrar kontraktet tack vare de tre pinnarna. Lagets skyttekung Mattias Engqvist blir stor hjälte med mål nummer 13 och 14 för säsongen.

På Tallhöjden har Färjestadens damer repat sig efter en halvknackig vår och säkrar även de kontraktet.

– Fantastiskt skönt. Överlag så tycker jag faktiskt att vi har gjort en väldigt bra säsong, säger Johan från lagets tränarstab.

Vilken Johan? Det vette tusan.

Oktober

Pyspunkan kom.

GAIF:s herrar var med länge i treans toppstrid, men tappade mark i slutet.

– Det är inte så konstigt egentligen att det blir som det blir, med tanke på att vi tränar mycket mindre än de andra lagen, säger defensive kraften, tillika kaptenen Johan Ljungström.

Efter mycket spekulationer så går Färjestaden ut med att herrlagets tränarduo, Måns Fredriksson och Roger Bernhardsson, förlänger – igen.

Annons

Årets äventyr slutade med en mittenplacering. Men det blir alltså en sjätte säsong för radarparet.

– Det finns planer på ett livstidskontrakt, avslöjar Fredriksson i en intervju.

November

Det kokar av känslor på Strand Hotell efter att comebackande Viktor Olofsson prisats som årets manlige fotbollsspelare på Ölands idrottsgala – igen.

Nu höjs kritiska röster som vill att priset ska ta ett uppehåll fram till att Olofsson lägger skorna på hyllan.

– Det är det enda rätta. Eller så får utmärkelsen gå till en innebandyspelare. Just nu är det ju bara fotbollsspelare som får priser på galan, påstår en festdeltagare som vill vara anonym.

På damsidan går priset välförtjänt till Färjestadens backklippa Kajsa Jaensson.

December

Långt efter att fotbollssäsongen lagts till handlingarna så väljer Roger ”Ragge” Nilsson att tala ut. IFK-coachen och hans lag har känt sig bortglömda i damtrean.

Nilsson blickar tillbaka på säsongen som gav en mittenplats i tabellen. Höjdpunkten var derbyna mot Färjestadens bilaga.

Annons

– I övrigt har det ju varit en jäkla massa andra matcher mot b-lag. Men vi har kämpat på bra.

Nilsson utnämner en av sina döttrar som ”säsongens IFK:are”.

Vilken dotter? Det vette tusan.

Annons
Annons
Annons
Annons