Annons

Ironman-effekt för Borgholmsklubb – startar simträning för vuxna

I svallvågorna av Ironman…
Nu hänger Ölands simklubb på trenden och startar simning för vuxna.
– Numera lämnar simmarna oss vid 14– 15–års ålder. Förhoppningen att locka äldre utövare igen med den här satsningen, säger Stefan Ahlgren.
Simning • Publicerad 28 augusti 2018 • Uppdaterad 29 augusti 2018
Stefan Ahlgren, huvudansvarig för Mastersgruppen.
Stefan Ahlgren, huvudansvarig för Mastersgruppen.Foto: unknown

På söndag morgon har Ölands simklubb upptaktsmöte i Borgholms badhus med nya satsningen som innefattar träningar för vuxna tre dagar i veckan.

– Folk har hört av sig och nu drar vi igång en satsning. Intresset för att träna simning har ökat kraftigt senaste åren genom triathlon och Vansbrosimmet i en svensk klassiker, säger Stefan Ahlgren i styrelsen som är huvudansvarig för Mastersgruppen.

Annons

Ironman har gett uppsving för löpar– och cykelklubbarna på Öland. Men rent teknikmässigt finns det oftast mer att hämta inom simningen.

– Det är extremt mycket teknik. Det är inte lätt att kämpa med det själv. Vi kommer erbjuda färdigskrivna träningspass och pedagogisk teknikträning med simanalys både ovan och under vattnet.

Det där som händer under vattnet finns det nämligen numera möjlighet att filma.

– Historiskt har det varit omöjligt, den nya tekniken innebär att det är väldigt lätt att visa varför vissa simmare inte kommer någonstans trots att det ser jättebra ut ovanför ytan.

Öland simklubb har tillgång till mängder med teknikfilmer i samarbete med Östsvenska Simförbundet. Ambitionen framöver är att ha tävlande på Vansbrosimmet och på Masters–SM (för veteraner).

– Jag misstänker att det blir många som har baktanken att kunna simma längre sträckor. Men vi får se vem som dyker upp på träningarna.

Ölands simklubb var stor på 80–talet med Eva Jonasson i spetsen.

– Numera lämnar simmarna oss vid 14– 15–års ålder. Förhoppningen att locka äldre utövare igen med den här satsningen och förhoppningsvis kan vi bli fler medlemmar igen.

Många läser säkert det här och tänker att ”jag är inte bra nog för att träna med en simklubb”. Vad säger du till dem?

– Så ska man inte tänka, det är ju just därför man ska börja träna. Många kan springa men väldigt få kan simma bra.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons