Annons

Internationell bredd på Ölands Marathon

Det är få öländska medaljhopp när Ölands Marathon springs under lördagen. Men det finns gott om internationellt deltagande.
Löpning • Publicerad 3 augusti 2019
Fjolårets vinnare av Ölands Marathon, Christofer Fogel (nummer 83) kommer inte till start i år.
Fjolårets vinnare av Ölands Marathon, Christofer Fogel (nummer 83) kommer inte till start i år.

Den öländska maran har arrangerats av Högby IF i olika former sedan 1980. Ett tag hette den Ölandsbro Marathon.

– Då körde vi tillsammans med Borgholm. Sedan las den ned och då hade vi uppehåll i ett år. Men därefter har maran varit i sin nuvarande form, säger Högby IF:s tävlingsledare, Calle Nilsson.

Annons

Det är en bana som springs i tre varv. Med start i Löttorp och sedan ner mot Alvedsjö och utmed Kalmarsund. Därefter vänder banan upp mot Gudesjö och åter in till Löttorp. Men det bjuds inte bara på en vacker utsikt över blå jungfrun.

– Det ser även ut att bli optimalt marathonväder!

Ifjol besöktes loppet av ett par tyskar. Men i år har loppet fått en enorm internationell bredd. Ryssland, Australien, England är bara några av nationerna som representeras.

– Det är bara någon enstaka från varje land men det är kul med internationell bredd. Vi la ut tävlingsanmälan på en internationell sajt. Därför tror jag det har blivit sådan bredd i år.

Och det förväntas fler löpare än vanligt.

– Vanligtvis brukar det vara omkring 60-70 starter. Men i år blir det närmare 100, tror jag.

Ifjol vann Högby IF:s Christofer Fogel maran på tiden 3:01:30. Och Max Landén, Högby IF, sprang i mål som femma. Men den internationella bredden får föga öländskt sällskap på sin marathonfärd.

– Max Landén kommer förmodligen inte vara med. Han ådrog sig en skada på ett 5 000- meterslopp tidigare i somras.

Inte heller vinnaren, Christofer Fogel, är anmäld. Men två Högbykvinnor finns anmälda. I K55-klassen springer Anita Jönsson och i K45 springer Martina Carlberg. Även Harald Lööf finns med i M55-klassen. Alla som tar sig i mål vinner en fossil i öländsk kalksten. Och DM-medaljer till de tre första i varje klass och ÖM-medalj till de två första i varje klass delas ut.

Loppet startar klockan två lördagseftermiddagen och första målgång i Löttorp förväntas runt klockan fem på kvällen.

Gustav SchönSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons