Annons

Ida vann även mot alla herrar i Öland ultra

Calle Nilsson har arrangerat mängder av lopp genom åren. Men i Öland ultra hände något han aldrig varit med om. Damsegraren Ida Nilsson var även först totalt i tävlingen.
– Det är absolut första gånger det händer, definitivt, säger Calle Nilsson.
Friidrott, löpning • Publicerad 16 juni 2018 • Uppdaterad 18 juni 2018
Segrarna, från Högby: Ida Nilsson på femmilen och Frida Össmar samt Mikael Bäcklund på 25 kilometer.
Segrarna, från Högby: Ida Nilsson på femmilen och Frida Össmar samt Mikael Bäcklund på 25 kilometer.

Det blev en stekhet Öland Ultra. Något som inte bekom Högbys löparstjärna Ida Nilsson så värst, hon har varit med om extremare förutsättningar i sina lopp på kontinenten. Hennes bekymmer var lite annorlunda.

– Svårt att springa platt så långt, det är jag inte van vid. Det var tungt i början när det var så mycket asfalt. Det blir lite roligare på slutet när det är lite mer varierat underlag och kuperat, inte så monotont.

Annons

Och det var på slutet hon stortrivdes, efter fyra mil klev hon förbi tätduon på herrsidan med bland annat fjolårsvinnaren Pétur Bjarnason, Ocab running.

– Ungefär när en mil återstod kom jag ikapp och gick ifrån, i skogen, berättar Ida.

– Det var inget jag siktade på eller så, det är alltid kul att springa ihop med någon så att man kan snacka lite och det gjorde jag första delen av banan.

Ida höll ledningen in i mål och var alltså först av alla i mål på femmilen av årets Öland ultra.

– Det är inte så vanligt men det beror på vad det är för typ av lopp, ju längre distans desto mer hävdar sig kvinnor. Även i en stor internationell ultra är jag alltid topp 20. De riktigt långa är tjejerna ofta topp fem eller vinner, säger Ida.

Calle Nilsson:

– Hon är väl den som skulle kunna göra det.

Något du varit med om innan under alla lopp du arrangerat?

– Nä, haha, det är absolut första gånger det händer, definitivt, säger han och summerar en bra tävling.

– 94 anmälda hade vi. Roligt att det pekar uppåt, nästa år ska vi vara över 100, säger Calle Nilsson. Det roliga är att det slagit väl ut på hemmaplan, är ganska stor del ölänningar och kalmariter jämfört med andra lopp där det är mycket fler turister.

Annons

Högby tog även hem segrarna på 25 kilometer, genom Frida Össmar och Mikael Bäcklund.

– Kändes bra idag, det blev inte så farligt med värmen och jag har bra form i år. Jag har tränat mer ren löpning till i år, säger ”Micke”.

– Härligt med variationen på underlaget. Jag gillar mest asfalten, då blir det lite mer driv. Sedan är det väldigt vacker miljö som man försöker hinna njuta lite av, säger Frida.

Blir det Ironman i år igen?

– Jag har anmält mig både till Minitri och Ironman–det lutar åt minin i år.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons