Annons

Hästbrist stoppar Kemnas SM-start

Charlotte Kemna var SM-klar redan i april i år. Men nu står det klart att det inte blir någon start i SM, varken för henne eller syster Frederike.
– Vår häst Keanu är fortfarande inte i form, så nej, det finns ingen chans att vi kan starta, förklarar tränare och mamma Julia Kemna.
Ridsport • Publicerad 16 juni 2019
Det blir inget SM-deltagande för Charlotte Kemna.
Det blir inget SM-deltagande för Charlotte Kemna.Foto: Privat

Sedan tidigare står det klart att tidigare SM-medaljören Charlotte Kemna, som i år tagit steget upp till seniorklass, är kvalad till årets voltige-SM. Charlotte som varit i Nya Zeeland ett år och bland annat arbetat som voltigetränare, hann knappt landa innan hon tog chansen att knipa en SM-biljett.

Med poängen 5,916 klarade hon kvalgränsen 5,5 med god marginal. Dessutom på en inlånad häst utan närmare förberedelser.

Annons

– Charlotte hade inte tränat galopp på en häst sedan september förra året. Hon startade spontant för förstagången i en seniorklass på en tävling i april, och det räckte till en SM-plats, förklarar Julia Kemna

Även lillasyster Frederike Kemna har klarat kval till SM i sin åldersklass. För Ölands voltige, som de senaste åren startat både i SM och championatsklasser med stor framgång, har hästfrågan alltid varit helt avgörande.

Trots att föreningen är liten med små resurser, har man lyckats nå en hög nationell nivå, med tidigare rutinerade voltigehästen Rosie. Efter hennes död köptes en ny häst in men skadorna har avlöst varandra, och det finns inga möjligheter att köpa en annan häst.

– Det är jättetråkigt. Vi hade kanske kunnat hyra in oss på en häst till SM, men tjejerna har inte haft möjlighet att träna galopp under året. Med en lånad häst kommer man knappt upp till den nivå som man egentligen befinner sig på så det hade inte varit meningsfullt, förklarar Julia.

Av alla avancerade övningar som krävs för att göra en bra start i SM, kanske stående hjulning är den svåraste. Denna övning ingår i Charlott Kemnas tilltänkta SM-program. Fullt förståeligt att man vill träna innan.

– Alla hästar är ju olika så voltigören behöver tid att vänja sig. På lägre nivå spelar det mindre roll men på seniornivå vill man visa upp det bästa man kan, menar Kemna.

Årets Voltige-SM avgörs i Uppsala 12-14 juli. Till hösten lämnar Charlotte Kemna Öland för studier i Uppsala. Förhoppningen är att hon ska kunna fortsätta att utvecklas inom voltigen, då det finns en aktiv och väl etablerad förening där.

Karolina SörmanSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons