Annons

Här serveras en buffé utav friidrott

Högby IF:s friidrottsskola har skapat många vänskapsband och landslagsnamn.
Under en vecka får barn och ungdomar träna sig i friidrottens alla grenar.
– Det är kul att man får prova på alla grenar och man utvecklas här, säger Wilma Herranen.
Friidrott • Publicerad 1 juli 2020
Högby IF:s populära friidrottsskola serverar upp en buffé utav olika grenar. Här får de unga testa på både slägga, spjut och hinderlöpning.
Högby IF:s populära friidrottsskola serverar upp en buffé utav olika grenar. Här får de unga testa på både slägga, spjut och hinderlöpning.Foto: Gustav Schön

Högby IF arrangerar varje sommar friidrottsskolan. En vecka där just friidrottsträning står på schemat. I år medverkar 35 barn och ungdomar.

– Det brukar vara delat lika mellan de som tränar friidrott sedan tidigare, och de som inte gör det. Både de som är med i föreningen och de som kommer hit på semester, förklarar Högby IF:s Calle Nilsson.

Annons

Och det är en buffé utav olika grenar som de unga får testa på.

– Det är inte så ofta man får chansen att prova på alla grenar i skolan till exempel. Här kastar vi ”visselspjut” som låter när man kastar och slägga, fast med en boll istället. Sen brukar vi avsluta veckan med hinderlöpning. Då fyller vi på vattenhinderna. Det brukar alla tycka är kul.

Calle Nilsson har hand om häckstationen för dagen. Här bockar han av häcklöparna innan det är dags att panga igång loppet. Träningsgrupperna är uppdelade i fyra mindre grupper och roterar mellan olika stationer och tränare.
Calle Nilsson har hand om häckstationen för dagen. Här bockar han av häcklöparna innan det är dags att panga igång loppet. Träningsgrupperna är uppdelade i fyra mindre grupper och roterar mellan olika stationer och tränare.Foto: Gustav Schön

Flera landslagsnamn har börjat sin friidrottskarriär på just Högby IF:s friidrottsskola. Mångkampsstjärnan Lovisa Karlsson, syskonen Nilsson och Mattias Olander. Bara för att nämna några.

– Det är häftigt med blågult. Men det är kanske inte det viktigaste. Utan det är gemenskapen. Det var som igår, någon som var lite tveksam på att att gå ifrån mamman, men i slutet av dagen hade den bytt nummer med några här.

Ni har hållit på sedan 1989. Vad får er att fortsätta?

– Det är ju väldigt viktigt det här. Det här är nästa generation. Det låter lite hårt...eller lustigt. Men iallafall, många fortsätter ju och vissa blir kanske ledare. Många har nytta av det här framöver ser vi. Det är jättekul att vara med också. Vi håller ju oss själva unga på det viset. Haha, säger Calle.

Tuva Grimhedens favoritgren är höjd och häck. Men hon kan även hoppa långt.
Tuva Grimhedens favoritgren är höjd och häck. Men hon kan även hoppa långt.Foto: Gustav Schön

Det kommer unga från olika platser runt om i Sverige. Som stockholmaren Wilma Herranen och Kalmarbon Tuva Grimheden.

Vännerna har tappat räkningen på hur många år de har deltagit på friidrottsskolan. Men de konstaterar att de gillar det.

WH: – Oj, tror jag har varit här fem-sex år. Det är kul att man får prova på alla grenar och utvecklas här.

TG: – Ja, det är mycket träning och ett mysigt ställe. Man får tillgång till bra tränare och träffar kompisar, säger Tuva som också tävlar för Högby IF.

Annons

Vad har ni för favoritgrenar?

TG: – Häck och höjd, säger Tuva bestämt.

WH: – Jag älskar längdhopp och sedan höjd. Jag kör ju gymnastik ett par gånger i veckan och har inte gått på friidrott innan. Men ska börja nu i höst på en klubb i Stockholm. Så det här ser jag som extraövning för mig.

Tränaren Sam Grimheden lär de allra yngsta att stöta kula, som även kan göras med ärtpåse.
Tränaren Sam Grimheden lär de allra yngsta att stöta kula, som även kan göras med ärtpåse.Foto: Gustav Schön
Gustav SchönSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons