Ölands idrottsgala får celebert besök på lördagen av handbollslegendaren – numera folkracekungen – Magnus Wislander.
– Jag har goda minnen från Öland genom Victoriastipendiet. Men jag föredrar fortfarande saltvatten och klippbad.
Idrott, Ölands idrottsgala • Publicerad 9 november 2018
Magnus Wislander.
Magnus Wislander.

Det är en riktig legendar som kommer till Ölands idrottsgala i år, blir intervjuad på scen och delar ut pris. Magnus Wislander har fyra EM–guld, två VM–guld och tre OS–silver. Han spelade 384 landskamper och gjorde 1 185 mål – svenskt rekord på båda fronterna.

– Vi spelade några landskamper i Kalmar på min tid, annars har det inte varit mycket handboll i er region. Närmsta lagen var i Karlskrona och Visby Gute.

Men det innebär inte att Wislander saknar goda minnen från just Öland. 2002 fick han Victoriastipendiet.

– Jättekul, det är en fantastisk tillställning och jag har ju återkommit till den några år därefter. Jag har varit mest i Borgholm men gillar ju Ölands karaktär i stort.

Till och med så att du föredrar våra sköna stränder framför västkusten?

– Nä, jag gillar fortfarande saltvatten och klippbad bäst. Jag tycker inte om sanden och det bräckta sötvattnet på östkusten. På det sättet håller jag mig gärna på denna sidan av landet, haha.

Handbollskarriären ligger numera nästan 15 år bakåt i tiden. Men det stoppar inte Magnus Wislander från att plocka hem titlar. Han var med och vann förra säsongens Mästarnas mästare ihop med Jesper Blomqvist och Kenneth Andersson. Sedan plockade han hem folkracetävlingen ”Det stora racet”.

– Jag är ändå inte samma vinnarskalle som förr, då var det vinst till varje pris. Nu är jag ganska lugn men klart att när jag är på startlinjen gör jag mitt bästa, även om kroppen inte är lika stark längre.

Har du någon skada som gör att du inte kan träna på?

– Nä, det är inga problem. Jag kan inte skylla på något utan det är latheten som tagit överhanden.

”Kidsen” numera känner kanske mer till dig som folkrace–profil än handbollsspelare?

– Haha, ja, det är nästan det folk vill snacka mest om nu. Det beror på vilket ställe jag är på men det märks att många brinner för folkrace.

Magnus Wislander jobbar numera som produktionschef på Post Nord och är assisterande tränare i Redbergslid, klubben där han vunnit fem SM–guld. Just nu är laget sjua i tabellen.

Har ni någon ny ”Slangen” på gång?

– Kanske, vi håller tummarna för det, det är mycket ungdomar och talanger, det är kul att jobba med och serien är otroligt jämn.

Du ska dela ut pris här i helgen, men vad är det finaste pris du själv tagit emot?

– Det är inte bara ett utan det Victoriastipendiet, Jerringpriset och Bragdguldet är väldigt speciella allihop och även att jag blev utsett till Århundradets handbollsspelare i världen. Det är så olika grejer att det är svårt att ranka.

Till sist, vad är den vanligaste frågan du brukar på på ett mingel som det här på galan? Så att folk inte tjatar om det igen i helgen…

– En av de vanligaste är väl inte en fråga utan mer att folk gillar att påminna mig om att det blev tre OS–silver men inget guld…

Okej, då bannlyser vi den syrliga kommentaren till helgen!

Magnus Wislander.
Magnus Wislander.
Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.