Annons

Full fart på tennisbanorna i Borgholm under ÖM: ”Jättekul”

Från onsdag till lördag smashas och servas det lite extra på grusbanorna i Borgholm när de Öländska mästerskapen i tennis avgörs. Glädjande för i år är att man nu kan erbjuda damklasser för både singel- och dubbelspel till skillnad från tidigare år.
TENNIS • Publicerad 9 augusti 2018
Oskar Fredriksson laddar för en backhand.
Oskar Fredriksson laddar för en backhand.Foto: Johan Björling

Ölandsmästerkapen i tennis avgörs vartannat år i Borgholm och i Färjestaden. I år är det Borgholm som står värd för turneringen som avgörs mellan föreningar i Borgholm, Färjestaden och Mörbylånga. Turneringen sträcker sig från onsdag till lördag och intresset för att delta ligger i stort sett på samma nivå som tidigare säger Borgholms TK:s kassör Susanne Bredesjö Budge.

– Vi har ungefär lika många deltagare totalt som vi har haft tidigare. Det har varit lite färre i herrklass, men i gengäld har vi för första gången fått rena damklasser - både damsingel och damdubbel, vilket är jättekul. Så jag tycker att intresset håller i sig.

Annons

Bland de yngre deltagarna är det svårare att få ihop rena pojk- och flickklasser. Där har man istället slagit samman klasserna till en ungdomsklass.

– Vi har haft lite svårt att få rena tjejklasser på juniorsidan, men de är än så länge ganska jämna i de där åldersspannen så det brukar funka ganska bra att spela tjejer mot killar också, säger Bredesjö Budge.

På torsdagsförmiddagen var det de yngsta klasserna som spelade. Där gäller poolspel för att varje deltagare ska få chans att spela flera matcher. 13-årige Oskar Fredriksson, som tillhör Färjestadens TK är med i Ölandsmästerskapen för första gången och utkämpade en hård match mot Elias Nordqvist i värmen på det torra gruset. Oskar drog det längsta strået och vann till slut med 6–5. Han tycker att det är kul att vara med i turneringen.

– Ja, men det är lite blandade känslor. Det är roligt, men det är så himla varmt så det är jobbigt också.

Trots värmen föredrar han att spela ute hellre än inomhus.

– Jag tycker att det är roligare ute. Om det är varmt så är det lite jobbigare, men om man ser på spelet så är det roligare ute.

Oskar spelar fyra matcher under torsdagen. På fredagen inleder de äldre klasserna sitt spel och på lördag kommer enbart finaler i de olika åldersklasserna att spelas.

Även om Öland kanske inte i första hand är förknippat med tennis så är intresset för sporten överlag bra på ön enligt Susanne Bredesjö Budge, som sitter med i Ölands Idrottskrets.

– Jag tycker att det är ganska bra. Jag vet ju att det är ett stort intresse i Stora Rör där de har en aktiv förening. De är inte medlemmar i Ölands Idrottskrets, så de deltar ju aldrig i de här ÖM-tävlingarna vilket är lite synd. Och det finns lite andra typer av små och lokala föreningar, så jag tycker att det ser bra ut.

Trots att Borgholm har en begränsning under vintern, då en av de två tennisbanorna har gjorts om till en bowlsbana, ser Bredesjö Budge att intresset ökar i Borgholm.

Annons

– Även Färjestaden där de bara har en inomhusbana lyckas hålla tennisintresset uppe ändå. Så vi kämpar på på tennissidan. I Mörbylånga har de ingen tennishall alls, utan de spelar ju i sporthallen vintertid och är ändå väldigt aktiva.

Susanne Bredesjö Budge, Borgholms TK.
Susanne Bredesjö Budge, Borgholms TK.Foto: Johan Björling
Det spelades både singel, dubbel och (som på bilden) mixed på grusbanorna i Borgholm.
Det spelades både singel, dubbel och (som på bilden) mixed på grusbanorna i Borgholm.Foto: Johan Björling
Johan BjörlingSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons