2-1-seger 2018. 2-1-seger 2019.
GAIF undvek ÖM-skrällen det här året också.
– Det var svårt att få hål på dem, säger segerskytten Charlie Nilsson.
Fotboll, ÖM-kvartsfinal herr • Publicerad 4 juni 2019
Charlie Nilsson kramas om av mittfältskollegan Jesper Nilsén efter att ha gett GAIF ledningen från straffpunkten. Nilssons mål i andra halvlek blev avgörande i ÖM-kvartsfinalen mot SSG, som ramades in av en fin sommarkväll på Björkvallen.Foto: Magnus Jansson

Precis som de senaste årens möten så blev det tufft och jämnt. Precis som förra året så tog SSG ledningen. Och precis som förra säsongen så vände GAIF och vann med 2-1.

Ny kvartsfinal, men mycket var ändå sig likt på Björkvallen.

– Det är alltid lurigt i ÖM alltså, säger Charlie Nilsson.

Den nyblivna 30-åringen blev segerskytt för GAIF med sitt straffmål när cirka 20 minuter återstod. Efter en missbedömning i hemmaförsvaret så blev inbytte Petter Ernberg, med ett förflutet i SSG, fälld bara några meter framför mål.

Rutinerade Nilsson, som även han har gjort flera säsonger i SSG-tröjan, gjorde inget misstag från straffpunkten och satte den högt till vänster om målvakten Marcus Davidsson.

– Lite högre tänkte jag lägga den. Jag brukar skjuta i andra hörnet, men man får blanda lite.

Vad säger du om matchen i övrigt?

– Det känns väl ändå som att vi har spelet och sådär, men de kom i sina kontringar ibland och skapar några lägen. Två frilägen bland annat, sedan har ju Peter (Helgesson) sitt läge i slutet också.

Ni har god erfarenhet av att möta SSG här. Vad hade ni pratat om på förhand?

– Vi ville fortsätta få självförtroende. Nu har vi ju i alla fall vunnit en match i serien nyligen. Jag tycker vi rullade på bra och höll ett hyfsat tempo också. Det kändes ändå stabilt, men det var svårt att få hål på dem.

SSG inledde båda halvlekarna starkt och så länge energinivån var på grönt så höll man jämna steg med gästerna. Men i takt med att tiden gick så tog GAIF över mer och mer av spelet – och tidpunkten för hemmalagets ledningsmål var aningen överraskande.

Efter en halvtimmes spel så blev Isak Sannestam helt fri i straffområdet. Den unga forwarden visade en gammal anfallares kyla när han behärskat mötte det låga inspelet fram till 1-0.

– Vi fick en omställning och jag fick passen av Martin (Gustavsson). Det var bara att lägga in den, säger han.

Du hann inte tänka något?

– Nä, jag bara sköt.

Isak Sannestam satte SSG i förarsätet efter en halvtimmes spel. Det räckte dock inte hela vägen till avancemang.Foto: Magnus Jansson

Sannestam och hans lagkamrater fick dock inte surfa på ledningen särskilt länge. Kvitteringen av Linus Runesson kom bara fem minuter senare.

– Vi blev trötta i slutet av första och sedan orkade vi inte hålla emot.

Utöver straffen så hade GAIF flera ”nästan-lägen” och halvchanser till att punktera tillställningen i andra halvlek. Men man tog inte tillvara på något av dem och det hade kunnat straffa sig.

SSG lyckades vaska fram ett par kvitteringsmöjligheter. Bland de allra hetaste chanserna fanns ett friläge av inhoppande Anton Larsson, snett från kanten, som bortamålvakten David Jansson kom ut och avvärjde bra.

Precis i slutet gjorde Peter Helgesson det mesta rätt utanför straffområdet, förutom skottet i det fina, fria läget. Bollen gick över och kort därpå blåste domaren Mattis Andersson av matchen.

– Man är besviken. De har spelet men jag tycker vi gjorde det bra ändå, säger Isak Sannestam.

Segern ger fjolårets tvåa GAIF en plats i ÖM-veckan på Tallhöjden i slutet av juli. I semifinalen där väntar vinnaren av kvartsfinalen mellan Böda/Högby och Färjestaden. Det mötet spelas i början av nästa vecka.

– Vi har ändå lite revansch att ta på Böda/Högby sedan förra året. Så det hade varit kul kanske. Men Färjestaden är roliga att möta, dem också, säger Charlie Nilsson.