Annons

Defensivt fokus i veckans ÖB-elva

Många defensivt starka insatser leder till ett försvarsinriktat lag.
Här är säsongens fjärde ÖB-elva.
Fotboll, ÖB-elvan • Publicerad 9 maj 2019
Melker Bernhardsson imponerade som högerback när hans Färjestaden invigde sitt nya matchställ genom att ta säsongens första trepoängare.
Melker Bernhardsson imponerade som högerback när hans Färjestaden invigde sitt nya matchställ genom att ta säsongens första trepoängare.Foto: Magnus Jansson

Karl-Oskar Karlsson, RM IF (1)

Som alltid stor konkurrens om den sista utposten i elvan. RM ordnade en stark pinne borta mot ett Lindås/Långasjö som mycket väl kan bli fyrans seriesegrare i höst. Ölänningarna hade förmodligen inte klarat krysset utan Karlssons storspel i kassen. 28-åringen fullständigt radade upp svettiga ingripanden i vintermatchen på Långasjö IP.

Annons

Melker Bernhardsson, Färjestadens GoIF (1)

Ordinarie högerbacken Johannes Samuelsson var avstängd mot Lessebo efter två gula mot Blomstermåla. Läge för bekymmer? Närå. Ersättaren Melker Bernhardsson imponerade på ytterbackspositionen när Färjestaden tog säsongens första, efterlängtade trea. Det sägs att Bernhardsson var högerback under sin sejour i Kalmar FF:s ungdomslag. Det syntes på Tallhöjden.

Kajsa Jaensson, Färjestadens GoIF (1)

Jaha, var ska Färjestadens säsong egentligen sluta? Truppen är tunn, men så länge den får vara skadefri och intakt så tyder starten på att det kan bli ett mycket spännande år på Tallhöjden. Tillsammans med mittbackskollegan Molly Ämtvall så var Kajsa Jaensson oerhört stabil när Färjestaden höll nollan borta mot Lörby. Det höll på att bli en onödig nolla offensivt också, men Filippa Barksell hittade till slut det sena segermålet efter mängder av bortachanser.

Mattias Nilsson, SSG IF (1)

John Petersson lokaliserade ett defensivt problem i samband med sin ankomst. Det blev den nye SSG-tränarens huvudfokus under inledningen av försäsongen – och det har gett resultat. Laget har bara släppt in fyra mål på fyra matcher under serieinledningen, och i den mållösa hemmamatchen mot bottenlaget Ljungbyholm svarade rutinerade Nilsson för en stabil insats i mittlåset. Nu behöver SSG istället hitta rätt nycklar i det offensiva spelet. Tre gjorda mål hittills är ingen imponerande siffra.

Hanna Hedfors, RM IF (1)

”We all dream of a team of Carraghers”, är en populär ramsa som Liverpool-fansen brukade sjunga när klubbikonen Jamie Carragher fortfarande var aktiv. Snart är det läge för kepsexpertisen på Runvallen att ”Hedforsiera” den texten. Jenny Hedfors räddade en pinne med ett långskott borta mot Ronneby. I försvarslinjen imponerade tvillingsystern Hanna stort. Precis som vanligt, bör tilläggas. Känslan är att Hanna Hedfors knappt gjort en enda dålig match de senaste säsongerna.

Lukas Wiberg, Böda/Högby (1)

Efter premiärförlusten mot SSG har Böda/Högby nu tagit ett derbykryss mot IFK och två trepoängare mot fastlandslag. Samtidigt är känslan att det fortfarande finns minst ett par växlar till i Marcus Starks manskap, vilket får ses som ett styrkebesked. I 2-1-segern mot Möre på Böda IP svarade Lukas Wiberg för en stark försvarsinsats, när vänsterbacken fick ta klivet in och fylla avstängda Oskar Karlssons mittbacksplats.

Annons

Filip Broman-Tornemo, Högsrums FF (1)

Wow, wow, wow. Utan att överdriva så ryktas det till och med om tårfyllda ögon i publiken när slutsignalen gick på Rällavallen i måndags kväll. Bygdens lag vände och tog sin första trepoängare på 678346 dagar (kan ha varit 628 också) när Gullabo/Gullaboås besegrades med 3-1. Filip Broman-Tornemo visade att han inte bara bemästrar ett badmintonrack. Den 18-åriga högermittfältaren var Högsrums bästa spelare med sin fina teknik och imponerande tillslag.

Emma Wahlberg, GAIF (1)

Noll gjorda mål på två matcher hör verkligen inte till vanligheterna när det gäller GAIF. Men faktum är det är där laget är inför torsdagskvällens derby borta mot RM. När målskyttet och effektiviteten spökade i 0-0-matchen mot Karlshamn så visade i alla fall Emma Wahlberg att man kan göra en finfin insats ändå. Wahlberg belönades med tre kvarnar för sitt starka duellspel och slit på innermittfältet. De egenskaperna lär behövas i ett derby på Runvallen också.

Marcus Lundberg, GAIF (1)

Förlusten hemma mot Karlshamn var ett tafatt bottennapp. Prestationen i helgens match mot Sölvesborg var betydligt bättre inställningsmässigt, men GAIF fick ändå lämna Blekinge utan poäng efter att serieledaren vunnit klart välförtjänt med 5-2. Gästernas bolltrygga Marcus Lundberg imponerade stort på innermittfältet och gjorde säsongens bästa insats, enligt tränaren Tobias Bengtsson.

Patric Addén, IFK Borgholm (1)

3-3, 2-0, 3-3, 4-4 har gett obesegrade IFK sex poäng på de fyra inledande omgångarna. Målskillnaden 12-10 visar tydligt att det är Borgholm som är laget att se för den målälskande åskådaren. Borta mot Trekanten blev det en ny målfest och seriestartens tredje kryss, efter att hemmalaget hittat kvitteringen gång på gång. Mittfältsdirigenten Patric Addén utmärkte sig på Åvallen som IFK:s bäste spelare.

Jonas Nilsson, Böda/Högby (1)

Innermittfältaren blev nominerad som en av Ölands bästa fotbollsspelare ifjol. Nu var Jonas Nilsson en av Böda/Högbys bästa spelare i segermatchen mot Möre. I en defensivt stark ÖB-elva så får 37-åringen agera spjutspets. Det känner sig undertecknad väldigt trygg med, med tanke på att den rutinerade pjäsen agerat på de flesta positionerna under sin karriär.

Annons

Veckans ÖB-coach:

Måns Fredriksson, Färjestadens GoIF (1)

Ska vi kalla det för ”nytt matchställ-effekten”? Efter en tung start så kom äntligen säsongens första trepoängare hemma mot Lessebo, tack vare en stark vändning under matchens avslutande 20 minuter. Armin Huseinovic var tillbaka i startelvan, och får Fredriksson fortsätta med ungefär samma manskap framöver så bör man definitivt kunna skaffa sig en rejäl lucka ner till bottenlagen. Härnäst väntar dubbla hemmamatcher. Först mot seriefavoriten Hossmo, följt av derbyt mot RM.

Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons