Annons

Bergström framme vid MMA-drömmen

Kampsporten blev en nyfunnen passion i hans sena tonår.
Drygt ett decennium senare gör Daniel Bergström sin första proffsmatch i MMA.
– Det här är det roligaste som finns, säger 29-åringen.
MMA • Publicerad 27 juli 2019
Algutsrumsonen Daniel Bergström kastade upp handbollen och fotbollen på hyllan - och började med kampsport. I helgen går han en MMA-match på en gala i Halmstad: ”Jag vill visa vad jag kan”, säger 29-åringen.
Algutsrumsonen Daniel Bergström kastade upp handbollen och fotbollen på hyllan - och började med kampsport. I helgen går han en MMA-match på en gala i Halmstad: ”Jag vill visa vad jag kan”, säger 29-åringen.Foto: Magnus Jansson

Han är uppvuxen i Algutsrum på mellersta Öland, hade en barndom som innehöll fotboll och handboll, innan han slutade med båda idrotterna i tonåren. Något år senare fann Daniel Bergström kampsporten, riktade in sig på just MMA – och nu är 29-åringen framme vid sin dröm.

På lördagskvällen går fightern från föreningen Apex Kalmar sitt livs första proffsmatch på en MMA-gala i Halmstad Arena.

Annons

– Jag började träna när jag var 16-17 år och sedan dess har jag alltid sagt att det hade varit roligt att göra proffsdebut innan man fyller 30. Nu har jag fått möjlighet att förverkliga det, vilket är väldigt kul, säger Daniel Bergström.

FAKTA

Det här är Mixed Martial Arts (MMA)

* En blandning av flera olika kampsporter, däribland boxning, brottning, thaiboxning och grappling.

* Matcherna avgörs oftast i bur.

* Mycket är tillåtet, men det är förbjudet att exempelvis slå mot bakhuvudet, attackera skrevet, skalla, nypa, klösa, peta i ögonen och dra i håret.

* En proffsmatch är oftast 3 x 5 minuter.

* Om inte matchen avgörs under de tre ronderna avgör domaren vem som vinner.

När undertecknad möter honom på tisdagen så är det fortfarande drygt fyra dygn kvar till första ronden mot Christoffer Hillsjö från Göteborg, även han proffsdebutant.

Bergström pratar om att dagsvikten ligger på 84 kilo, men att han ska ner till 80-strecket innan matchinvägningen. Just nu hinkar han i sig sex-sju liter vatten per dag, en del av en noggrann plan för att kunna kapa bort övervikten snabbt. De två sista kilona kommer han svettas ut, timmarna före vågen.

I övrigt är alla förberedelser klara.

– Formen är god, det har lossnat de senaste veckorna. Vi har tränat ganska tufft, men all sparring har gått jättebra. Jag tror jag förlorat en rond de tre senaste sparringpassen. Fasen är bra när det gäller tajming, kondition och allting.

– Vi har sprungit i Skälbybacken, intervaller i en och en halv timme, en gång i veckan hela sommaren. Utöver det kör man egen fys och allt sånt. Konditionen kan inte vara bättre.

Det finns en del skillnader mellan en amatör- och proffsmatch. De tre ronderna är längre, fem minuter istället för tre, samtidigt som handskarna är tunnare, benskydden försvinner och reglerna för hur du inte får skada din motståndare blir färre.

Dessutom får man betalt för att slåss.

– Men jag blir inte direkt miljonär.

Men det klingar ändå till på kontot?

Annons

– Nja, det är väl en symbolisk summa. Det täcker så att jag kan bjuda mina coacher på lite mat och några öl efteråt. Man får tänka på att det är första matchen. Om jag går fler matcher med positivt resultat så kommer jag kunna ta lite mer betalt. Man måste börja någonstans.

Du är aldrig rädd innan du ska in i buren?

– Nervös är man väl alltid. Jag har en ganska ödmjuk inställning till den här matchen överlag, och försöker fokusera på min egen process, min egen prestation. Jag vill få ut samma spel som jag fått när jag sparrat de senaste veckorna. Jag vill visa vad jag kan. Så det finns mer nervositet kring min egen prestation än att jag blir skadad, till exempel.

– Det är ju kontrollerat våld man sysslar med. Att jag kommer bli slagen i ansiktet är tyvärr oundvikligt, så det i sig är jag inte rädd för.

Har du blivit skadad i någon amatörmatch?

– Nä, ingen skada så. Däremot har jag blivit knockad en gång. Då somnade jag, ordentligt. Men inga synliga skador.

Vad vet du om Hillsjö?

– Jag har sett någon match bara. Det finns inte jättemycket ute på honom, liksom på mig, eftersom att vi inte är så långt gångna. Jag förutsätter alltid när jag möter någon att det är den bästa möjliga. Jag tror att han är jättebra överallt.

Han återkommer till att fokus ändå ligger på den egna prestationen.

– Den som är bäst vinner.

Annons

Vilka är dina styrkor?

– Jag är ganska allround. Jag är nog ganska jobbig om jag är på topp med motståndaren under mig på marken. Då får de svårt att komma upp.

Det är över ett decennium sedan Daniel Bergström gjorde sin första kampsportsträning. Satsningen mot just det här MMA-scenariot blev tydligare under resans gång.

– Jag har gått från tre-fyra träningsdagar i veckan, upp till fem dagar och sedan ökat på ännu mer, tills att det nästan är det enda man gör på fritiden. De senaste fyra-fem åren har det varit en medveten satsning mot tävlingslivet. När man börjar tävla mer intensivt, tränar för att tävla och allt sånt, på ett annat sätt.

– Jag har legat på åtta-nio pass i veckan nu. Jag har familj, barn och prioriterar sömnen. Jag vill ha kvalitativa pass. Många i MMA-Sverige har oftast deltidsjobb och ligger på ännu fler pass i veckan. Men jag tror att man får ut ungefär likvärdigt.

Har du tvekat någon gång på om det är värt all tid?

– Nej, jag tycker alltid att MMA är väldigt roligt. Det går aldrig att bli färdigutvecklad, det är en sån bred sport. Man kan alltid förbättra olika delar, brottningen, boxningen, thaiboxningen eller annat. Det blir aldrig tråkigt att utöva.

– Sedan är det aldrig kul att ligga i ”matchcamp”. Det är inte kul att spendera en hel sommar med att springa i Skälbybacken. I helgen skulle min familj åka till stranden, men jag fick säga nej för att jag skulle springa sista intervallerna där. De uppoffringarna kan vara påfrestande, men att ha sporten som mitt enda fritidsintresse ångrar jag inte. Det här är det roligaste som finns.

Foto: Magnus Jansson
FAKTA

Daniel Bergström

Ålder: 29 år.

Bor: Villa i Rinkabyholm, utanför Kalmar.

Yrke: Socialsekreterare.

Familj: Fru och två barn, Alina 10 år och Elis 5 år.

Aktuell: Apex Kalmar-fightern gör sin första proffsmatch på en MMA-gala i Halmstad i helgen.

Daniel Bergström var i 15-årsåldern när han gjorde sin sista fotbollssäsong i Glömminge-Algutsrum. Han var varken den första eller sista tonåringen som har valt att lägga av med sin idrott vid just den tiden i livet.

Men långt ifrån alla tar sedan samma väg som honom och fortsätter sin idrottsresa på annat håll.

Annons

Det diskuteras frekvent om metoder för att hålla kvar fler ungdomar längre inom idrotten. Har du reflekterat något kring dina beslut och din egen resa?

– Jag slutade ju med både handbollen och fotbollen när det blev tal om A-lagsnivå. Det är väl det glappet man måste bygga igen om man vill ha kvar fler, tänker jag. Men om jag jämför min fysiska form då, i relation till nu, så var jag inte i närheten av samma.

– Nu tror jag att jag skulle hänga med mycket bättre i fotbollen. Jag har bra kondition och är ganska stark. Så den fysiska statusen var väl det som gjorde att jag valde att lägga av med båda idrotterna då.

Han är starkt positiv till en mer allsidig träning från tidig ålder.

– Jag brukar skoja med min mamma och pappa om att jag är arg för att de aldrig åkte in och satte mig i brottningsträning. Brottning är en sådan sport som är väldigt allsidig i hur man tränar, min grabb kör det nu. Det är mycket gymnastiska övningar och man får en väldigt bra fysisk grund för resten av livet.

– De blir både snabba, explosiva, starka. När man bara håller på med fotboll så är det mest löpfys. Åtminstone när jag var ung. Hade jag haft brottningsträningens grund fysiskt så hade jag haft lättare att hänga kvar. I fotbollen i dag så är man så kopplad till den individuella, fysiska utvecklingen. Det är lätt att bli omsprungen tidigt, vilket påverkar en mentalt.

Karriärens första proffsmatch går av stapeln den här helgen. Daniel Bergström har faktiskt ytterligare en inbjudan på bordet, gällande en galamatch senare i höst.

Han väljer att inte blicka så långt fram.

– Hela min sommar har gått till att träna. Vi har inte kunnat åka i väg på semester, utan fokus har varit på Kalmar. Jag får sätta mig ner med min tränare och familj efter den här matchen. Så får vi se vad nästa steg blir.

Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons