Annons

Bäckstedt ödmjuk inför VM-året

Ellen Bäckstedt har tillbringat sommaren på ”fel” ö. En nygammal radarpartner kom dit. Liksom en unik tränare. Men framförallt har Gotland gjort henne tuffare. Nu vill hon ta SM-guld och en biljett till VM i Schweiz.
Innebandy • Publicerad 21 september 2019
I vintras spelade Sverige VM-kval. Då debuterade Ellen Bäckstedt i A-landslaget.
I vintras spelade Sverige VM-kval. Då debuterade Ellen Bäckstedt i A-landslaget.Foto: Per Wiklund

Personligen blev debutsäsongen mer än godkänd. Poängspelaren gjorde 37 (21+16) poäng och blev tvåa i den interna poängligan. Men den var också turbulent. Klivit upp till SSL var stort. Under sin korta tid i klubben har 19-åringen stiftat bekantskap med tre olika tränare. Nu är Endre-profilen Sabina ”Sabbe” Wedberg anlitad. Hon blir den enda kvinnliga tränaren i SSL.

– Det känns väldigt bra med en kvinnlig röst. Hon förstår oss och vet vad vi tjejer behöver höra. Och "Sabbe” känner klubben väl.

Annons

Dessutom har en nygammal vän har värvats in. Den ett år yngre Wilma Johansson känner hon från gymnasieåren i Umeå. Wilma till vänster och Ellen till höger. Nu ska den dynamiska duo fortsätta utveckla sitt spel i Endre IF.

– Det kommer bli skitroligt att få spela ihop med Wilma. Vi är ett radarpar! Vi spelade tillsammans i Umeå. Nu i början kommer jag få ta hand om henne lite, haha. Se till så hon hittar och så.

Imorgon lördag är det SSL-premiär med Endre IF som gäller. Men när ÖB-sporten nådde Ellen Bäckstedt tidigare i veckan låg hon nedbäddad i sjuksängen.

– Jag jobbar på en skola med lågstadielever. Tror det är därifrån jag har blivit förkyld. Men SSL-premiären på lördag ska inte vara i fara, sa Ellen under onsdagen.

Ifjol åkte man ut direkt i slutspelet och slutade fem i grundserien. Nu vill ”Sabbe” att laget ska sluta topp tre och i slutspelet ska man ta sig längre än ifjol.

– Jag vill vinna SM-guld såklart! Nej, men i slutspelet kan allt hända.

Bara tre veckor på Öland denna sommar. Ändå beskrivs sommaren 2019 som den bästa hittills, innebandymässigt iallafall. Högerforwarden har varit skadefri och kunnat träna med laget på Gotland. Men framförallt har hon fått en ordentlig försäsongsträning.

– Jag är en feg spelare. Som gärna väntar på att gå in i närkamper. Men jag tror jag kommer utveckla den biten i år och bli tuffare längs sargerna.

FIBK-produkten debuterade i A-landslaget i vintras. Då spelade hon VM-kval för Sverige. Vilket också var hennes landslagsdebut. Och att hon blev kallad till landslagssamlingen i Uppsala tidigare i september är en stark indikator på att hon slåss om en biljett till VM i Schweiz. Men hon talar ödmjukt om chanserna till VM-spel.

– Jag hoppas givetvis. Men jag vet inte ens om jag är på deras (landslagstränarnas) radar eller inte. Jag är bland de yngsta spelarna och som ”leftspelare” är det otroligt tuff konkurrens. Men man försöker ju!

Annons

Endre-forwarden kliver idag in i sin andra säsong i SSL. Då väntar nykomlingen, Rönnby IBK, från Västerås. Helgen därpå väntar tuffare motstånd. Då gästar Pixbo gotlänningarna. Då lär det också vara slutsålt. Ifjol vann man publikligan med ett snitt på drygt 700 åskådare per match.

Gustav SchönSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons