Annons

Backen om segerreceptet mot Höllviken: ”De får inte bli för heta”

Uppgiften är glasklar.
Gustav Wadell ska stoppa Höllvikens förstafemma.
– Min uppgift är att styra upp försvaret så får Tobbe sköta anfallet, säger FBC-backen.
Innebandy, SSL herr • Publicerad 18 januari 2020
Gustav Wadell i diskussion med Helsingborgs Nicklas Lidholm i början av januari.
Gustav Wadell i diskussion med Helsingborgs Nicklas Lidholm i början av januari.Foto: Magnus Jansson

FBC Kalmarsund har seglat upp på en fjärdeplats i tabellen. Under lördagen har man möjlighet att ta sin sjunde raka seger. Men för gästerna är tabelläget prekärt. Tolfteplacerade Höllviken krigar för nytt kontrakt och i onsdags förlorade man mot jumbon Visby.

– Höllviken har det tufft. Det är ju viktigt för dem att plocka poäng nu och hålla Visby och Warberg bakom sig. Så de lär vara jättesugna på vinna, säger Gustav Wadell.

Annons

FBC-backen är ödmjuk inför mötet, men synar en seger i horisonten.

– Höllviken har ju en stor spets i förstafemman, med (Johannes) Wilhelmsson och grabbarna. Det gäller att se till så att förstafemman inte blir för heta. Då borde vi ta det här ganska enkelt. Det är inget jättelag i övrigt.

Hur mycket kollar du på SSL?

– Självklart håller jag koll på SSL och kollar en del matcher. Men av någon konstig anledning blir det inte lika mycket nu när jag själv spelar i serien, säger Gustav som i fjol spelade i allsvenskan med RIG Umeå IBF.

I somras tog han och Albin Hedstål studenten från innebandygymnasiet i Umeå. Båda tog steget upp till SSL. Givetvis en stor omställning. Men det kom inte direkt som någon överraskning.

– Det har varit som lite som jag förväntade mig. Det är ett helt annat tempo än i allsvenskan. Så det har tagit ett tag att vänja sig. Men den senaste månaden har jag och laget tagit ett steg till. Vet inte riktigt vad det har att göra med. Om det är de nya femmorna eller något annat, säger den Salem-fostrade 19-åringen.

Under FBC Kalmarsunds sex matcher långa segersvit är det framförallt Salemfemman som tagit ”ett steg till”.

– Salemfemman som de nämner oss som är bara ett roligt sammanträffande att alla råkar vara fostrade i Salem. Men det är väl lite roligt att det blev så.

Varför har det gått så bra för er femma?

– Vet inte riktigt. Men vi hittar varandra bra och har tydliga roller. Men framförallt har Tobbe (Lindström) kommit igång och (Kevin) Haglund har gjort en massa poäng.

Annons

Backkollegan Tobias Lindström som också skrev på för FBC i somras har fått det att lossna rejält på poängfronten. Första målet kom i Kifab-premiären och mot Pixbo senast blev det tre passningspoäng. Men för Gustav är huvuduppdraget inte att göra poängen.

– Nej, jag är mer av en defensiv back. Som mig och Tobbe. Min uppgift är att styra upp försvaret så får Tobbe sköta anfallet. Men i den här femman känner jag att jag kommit igång med mitt spel högre upp i banan också.

Du har spelat med Max Johansson i de två tidigare mötena mot Höllviken. Hur skiljer det sig från att spela med Tobbe nu?

– Det är inte jättestor skillnad. Det är kanske lite mer tydligt nu med vem som ska göra vad i backparet.

Har du lärt dig något från Tobbes offensiv?

– Det är bara att titta på honom. Så fort han har bollen så har han fart under fötterna. Han inspirerar mig till att våga gå framåt. Han är väldigt duktig på att gå med bollen.

Hittills har Gustav Wadell gjort två mål den här säsongen. Senaste kom i derbyt mot Växjö för snart två veckor sedan.

Fakta

Salemfemman den här säsongen

Tobias Lindström, back, 1+7 poäng (Salems IF, 2019)

Gustav Wadell, back, 2+0 poäng (RIG Umeå IBF, 2019)

Albin Hedstål, center, 3+3 poäng (RIG Umeå IBF, 2019)

Jesper Lindström, forward, 9+6 poäng (Salems IF, 2019)

Kevin Haglund, forward, 15+10 poäng (AIK, 2018)

Gustav SchönSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons