Annons

Arbetsbefriade TV-profilen cyklar Victorialoppet

Han brukar befinna sig i en Tour de France-bubbla så här års.
Men i år kommer han cykla Victorialoppet från hemmaplan.
– Det kommer bli minst nio mil! Säger Roberto Vacchi.
Cykelsport • Publicerad 9 juli 2020
TV-sportkommentatorn Roberto Vacchi kommer att cykla Victorialoppet från Borlänge, där han delvis bor.
TV-sportkommentatorn Roberto Vacchi kommer att cykla Victorialoppet från Borlänge, där han delvis bor.Foto: Privat

Victorialoppet blir ingen folkfest i år. Istället cyklas och springs det virtuellt. En som tar tillfälle till akt att cykla det virtuella loppet är mannen som år ut och år in hörs i TV-sändningarna från Tour de France. Roberto Vacchi.

– Det är kul att sådant här dyker upp. När det är ett sånt här lopp så kan man vara interaktiv med sin följare man har på sociala medier. Sen får man se om det är några som hakar på. Jag vet att några har hakat på i alla fall, säger han.

Annons

Men han gör det framförallt för en god saks skull.

– Sen är en viss del till varför jag cyklar loppet är att en del av pengarna går till Victoria fonden också. Jag tycker det är kul att vara samhällsengagerad. Det gör ju sig inte självt. Det krävs att man går ihop folk för att det ska bli något utav det, säger sportkommentatorn som själv står bakom två stipendier inom cykelvärlden.

Från ett kommentatorsbås i Sverige tar han TV-tittarna rakt in i Frankrike. I 25 år har han kommenterat ”La Grande Boucle” med en slående entusiasm. Han berättar ingående om vingårdarna och byarna som loppet passerar. Men om han vet vilka druvor som odlas på vingården i Wannborga är tveksamt.

– Jag har varit på Öland några gånger. Senast var för två år sedan. Då hyrde jag stuga uppe vid Långe Erik. Fyren heter väl så på den nordligaste delen av Öland? Jag har inte cyklat så mycket där dock. Man har ju en andra hälft som inte är så glad i det där med cykling. Haha.

Hur har det påverkat dig att Tour de France är uppskjutet?

– Det är ju jättetrist. Men samtidigt får man försöka tänka på att det är första julimånad som jag är ledig sedan 1993. Man kliver in i en bubbla och är utanför all social kontakt. Vi kommenterar varje etapp från start till mål. Det är ju inte så att man tar med sig badkläder och sticker till stranden efter sändning. Utan man åker hem och äter, sen jagar man nyheter och uppslag man kan prata om under sändningarna. Ibland har man undrat vad man håller på med. När man suttit där inne och det är 30 grader varmt och sol där ute.

Hur många timmar lägger du ner på Tour de France varje år?

– Det vill jag inte ens tänka på. Det är ju 100 tävlingstimmar man kommenterar. Sen är det ju allt runt omkring. Gud vad jag låter negativ nu. För mig är det ju otroligt att få göra det här. Det är min stora passion. Jag känner mig privilegierad som får göra det.

När live-idrotten har varit pausad under våren har sportkommentatorn kunnat ägna sig åt att utöva sin stora passion i stället. Han uppskattar att han har omkring 570 mil i benen, bara i år. Så Victorialoppet som cyklas 2-, 4- eller 9 mil blir en bagatell.

– Det kommer bli minst nio mil!

Annons

Hur är formen inför loppet?

– Nja, nu pratar du med en som är snart 55 år. Det rullar på lätt och ledigt. Jag har kunnat cykla mycket mer än jag brukar eftersom allt jag jobbar med har varit inställt. Men jag cyklar ju för välbefinnandet och njuter av att vara ute.

Hur kommer du cykla loppet?

– Jag kommer köra hemifrån Borlänge, förhoppningsvis kör jag på lördag. Jag åker själv helst. Det tycker jag är skönast. Ingen som trissar upp farten och jag bestämmer själv när jag ska ut och vilken runda jag ska ta. Sen försöker jag hålla mig på mindre vägar. Så slipper man vara ute på de stora vägarna och oroa sig.

Mellan fredag och onsdag kan man cykla eller springa Victorialoppet.

Gustav SchönSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons