Annons

Andreas från Norra Kvinneby tog VM–brons

Det blev en VM–medalj i snökiting för Andreas Gustafsson. Han slog till på tävlingens långlopp – och följde upp med en fjärdeplats i hastighetstävlingen.
– De skrattade åt honom som lantisen som tränat på Möckelmossen, tji fick dom, skrattar pappa Rune Gustafsson.
Kitesurfing • Publicerad 11 februari 2019
Andreas Gustafsson plockade en VM–medalj i snökitens långdistanstävling.
Andreas Gustafsson plockade en VM–medalj i snökitens långdistanstävling.

ÖB–sporten har tidigare skrivit om att Andreas Gustafsson fick en trög start på VM i snökite i amerikanska Wisconsin, Wissa. Det fanns en naturlig orsak – att hans utrustning kom fram senare.

Annons

– När han fick sina egna skidor gick det jättemycket bättre, han använder en variant som är bra mycket längre än de flesta andra. Som han upptäckt passar hans längd och vikt perfekt.

Gustafsson trodde att han skulle ha bäst möjlighet i långdistansgrenen där man ska köra så många varv som möjligt på 50 minuter – hoppades på topp 15. Det blev bra mycket bättre. Han fixade en VM–medalj till Norra Kvinneby som trea i loppet.

– Jättebra och kul. Innerst inne visste han att han hade chansen om allt klaffade.

Den starka avslutningen på VM–tävlingen gav ett imponerande resultat även i tävlingen som går ut på att komma upp i så hög hastighet som möjligt. Där slutade Gustafsson fyra.

– Han kände själv att formen var så bra att det var synd att den sista dagens tävling blev inställd på grund av dåligt väder.

Andreas Gustafsson.
Andreas Gustafsson.

I den totala VM–tävlingen där alla tre grenarna i snökite sammanräknas så slutade Andreas Gustafsson på en stark åttondeplats.

– Han blev hånad inför VM av experter och andra i laget efter artikeln i Ölandsbladet där det stod att han tränat på Möckelmossen och i Beijershamn. De andra har ju kör uppe i fjällen, berättar Rune.

– De skrattade åt honom som lantisen, tji fick dem, haha. De sa ärligt efteråt att det kanske inte var en så dum träning.

Det svenska laget hade ett framgångsrikt VM.
Det svenska laget hade ett framgångsrikt VM.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons