Anderberg: "Krävs inte ens perspektiv för att förstå öländska framgången”

Såhär års brukar jag vara mätt på fotboll. Men i år lyckades inte ens snålblåst och snöblandat regn i kvalet ta död på suget.
Redan nu vill jag att lokalfotbollen 2019 sätter igång. Det blir en historiskt stark säsong.
Publicerad 30 oktober 2018
Magnus Anderberg, sportchef Ölandsbladet.
Magnus Anderberg, sportchef Ölandsbladet.

Mörbylånga blev den sista positiva överraskningar inom Ölandsfotbollen 2018. Jag tippade visserligen att laget skulle vinna sexan i våras men det såg skrynkligt ut både i början och slutet av serien. Och kvalspelen mot division 5 är ett lika oförutsägbart lotteri som Bingolotto på ”Lokets” tid – plötsligt står man där som pälsallergiker med en årsförbrukning kattmat. Men den här gången var det Mörby som toppade formen upp till en fulländad färgfemma.

Nästa år kliver de in i derbystinn serie med Borgholm, SSG och Böda/Högby. Det sistnämnda laget var ett ynka mål från division 4. Det är lätt att bli kräsen i år som öländsk fotbollskonnässör. Böda/Högbys öde gestaltar det perfekt. Förra året var de på vippen att antingen dra sig ur eller åka ner i sexan. Nu är de en snedspark från fyran. Årets mest imponerande resa, rätt otrolig faktiskt. Låt oss fokusera på det.

Division 4 blir ändå högintressant, derby mellan Färjestaden och RM. Massor av heta regionala möten mot Kalmar Södra, Hossmo, Ängö, Smedby och Nybro.

Tre öländska lag tog klivet upp i år. Inget ramlade ner. Ifjol var det tre lag upp och ett ner.

Oftast krävs perspektiv för att förstå framgång. Nu kan vi bara glo tillbaka på hur det såg ut 2017 på herrsidan. Ett lag i fyran, fem lag i femman och fyra i sexan. 2019 har Öland ett lag i trean, två i fyran, fyra i femman och tre i sexan. En formidabel förändring.

Nästa öländska fotbollssäsong blir en av de starkaste upplagorna någonsin för herrarna – och den absolut bästa för damerna. Med även Mörbylånga i division 2 väntar ett hett derbyår mot RM och GAIF. Bakom ett Färjestaden som kan vara redo att slåss om serieseger i division 1.

Redan nu vill jag slå mig genom höstmörkret och fåken i vinter fram till solen 2019. Jag vill glo in rivalkampen om seriesegern i femman mellan Borgholm och Böda/Högby. Jag vill se om GAIF kan växla upp ytterligare och slåss om segern i trean. Och jag vill baske mig se Högsrum kriga till sig årets mest efterlängtade poäng hemma mot Hulterstad.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.