Annons

16-åringens sena drömfrispark bäddade för guld

ÖM-mästare efter straffar mot IFK Borgholm.
SSG kan tacka en 16-åring för att man tog sig hela vägen.
– Jag är lite förvånad själv alltså, säger Hannes Alvarmo.
Fotboll, ÖM • Publicerad 11 augusti 2020
Fem av fem straffar i mål. Det var vild glädje efter att SSG skjutit hem guldet genom Anton Larssons sista straff i avgörandet mot IFK Borgholm.
Fem av fem straffar i mål. Det var vild glädje efter att SSG skjutit hem guldet genom Anton Larssons sista straff i avgörandet mot IFK Borgholm.Foto: Magnus Jansson
Fotboll, ÖM-final herr

IFK Borgholm-SSG IF 1-1 (1-0) efter full tid, 4-6 efter straffar

Målen: 1-0 Niklas Erlandsson, 1-1 Hannes Alvarmo

Individuella finalpriser:

Bästa spelare: Marcus Davidsson, SSG, Harry Hagelberg, IFK.

Det var ingen ÖM-final som kommer gå till historien för sitt spelmässiga underhållningsvärde. Men en 16-åring från Ullevi kommer troligtvis aldrig glömma dess slutminut.

Efter IFK:s tidiga straffmål redan i den fjärde minuten så hade inte gästerna skapat särskilt många kvitteringslägen i andra halvlek. Men så kom chansen på tilläggstid.

Annons

Ett gyllene frisparksläge precis utanför straffområdet. Hannes Alvarmo förvaltade det på absolut bästa sätt.

– ”Mackan” (Davidsson) ville ta den, han är alltid het på frisparkar. Men nä, han ska nog hålla sig i målet... Sedan var det oklart vem som skulle ta den. Men Peter (Helgesson) sa till mig att ”du kan väl ta den”, säger Hannes Alvarmo.

Hur nöjd är du med träffen?

– Den satt fint alltså. Det trodde jag inte ens själv.

Hannes Alvarmo firar efter sin fina kvittering på tilläggstid som tog finalen till straffar.
Hannes Alvarmo firar efter sin fina kvittering på tilläggstid som tog finalen till straffar.Foto: Magnus Jansson

Den högklassiga frisparken gick tätt över muren och intill duktiga IFK-målvakten Adam Jonssons högra stolpe.

Att en 16-åring får chansen i ett sådant viktigt läge. Det förtroendet måste du ha byggt upp på något sätt?

– Äh, jag vet inte. Jag och ”Melle” (Arvidsson, ung SSG-målvakt) brukar träna lite frisparkar innan träningarna. Det gav väl resultat. Jag är rätt snabb fram på bollarna också, så det kan vara det som gör det ibland.

Målet på tilläggstid var det sista som hände i matchen. I straffläggningen kunde sedan Marcus Davidsson rädda IFK:s straff i den andra omgången.

Anton Larsson satte senare ett hundraprocentigt SSG:s femte straff och sköt hem guldet till Björkvallen, föreningens första sedan 2014.

– En krigarmatch alltså. De fick en straff som var lite sisådär. Vi gör ingen jättebra match, men så fick vi en fast situation. Där är vi bra liksom, säger Alvarmo.

Anders Larsson från Ölands idrottskrets delade ut bucklan till Johan Helgesson...
Anders Larsson från Ölands idrottskrets delade ut bucklan till Johan Helgesson...Foto: Magnus Jansson
... och lagkaptenens SSG är ÖM-mästare 2020.
... och lagkaptenens SSG är ÖM-mästare 2020.Foto: Magnus Jansson
Annons

Mittfältaren startade på högerkanten i seniorkarriärens första ÖM-final. Utbytt redan i halvtid, men inbytt igen bara minuter före kvitteringen.

– Yttermitt är inte min position. Första gången. Det var inte de bästa 45 från min sida. Det var ovant att spela där, jag brukar hålla till i mitten egentligen. Men det var ett bra byte av John (Petersson, tränare) sen. Det gav resultat, haha.

– Nä, detta var jäkligt gutt. Jag är lite förvånad själv alltså.

Var det aktuell att ta någon straff också?

– Nja, jag kände väl att jag inte ville sumpa något egentligen. Men sjätte man sa jag att jag kunde vara. Så blev det ju inte, som skönt var, säger Hannes Alvarmo.

Mindre skönspel, mer dueller. Här syns IFK:s Patric Addén och SSG:s Isak Sannestam i en tuff närkamp.
Mindre skönspel, mer dueller. Här syns IFK:s Patric Addén och SSG:s Isak Sannestam i en tuff närkamp.Foto: Magnus Jansson

Det blev en blytung finalavslutning för Borgholm, som försvarade sig framgångsrikt och länge såg ut att nolla gästerna. Men precis som i semifinalen mot Färjestaden så kom det en sen kvittering och den här gången blev straffläggningen en besvikelse.

– Jag vet inte ens vad jag ska säga. Det är som i semifinalen, vi släpper ett sent... Tveksam frispark, men han sätter den snyggt. Grattis till dem, säger Niklas Erlandsson.

Niklas Erlandsson såg länge ut att bli finalens enda målskytt och därmed bryta en lång guldtorka för IFK.
Niklas Erlandsson såg länge ut att bli finalens enda målskytt och därmed bryta en lång guldtorka för IFK.Foto: Magnus Jansson

Högerbacken var som vanligt säker från elva meter både i matchinledningen och i straffläggningen. Erlandssons 1-0 såg länge ut att räcka till IFK:s första ÖM-guld sedan 2007.

– Vi får en tidig straff och sedan spelar vi väl inte direkt champagne efter det. Men vi håller ut och försvarar oss bra. Sedan blir det som det blir på slutet.

Vad hände vid frisparkssituationen som ledde fram till kvitteringen?

Annons

– Det är billigt. De har lyft 100 bollar i andra halvlek och det har inte blivit någonting, det är knuffar och grejer. Men det är inget att skylla på. Det känns bara jävligt tufft nu.

Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons