Annons

100 HETASTE-LISTAN – topp tio

Listan över Ölands hetaste idrottsprofiler 2018 är redo att summeras. Här är årets tio främsta!
Idrott • Publicerad 31 december 2018

1. David Nilsson, Högby IF, friidrott (1)

Läs här om Davids rekordår:

Kim Nilsson.
Kim Nilsson.
Annons

2. Kim Nilsson, FBC Kalmarsund, innebandy (3)

Vilket år han haft! Hemvändaren gjorde det alla hoppades på och förde sitt Kalmarsund till SSL. Detta efter en säsong med 65 poäng på 22 matcher i Allsvenskan. I SSL har han, såklart, fortsatt dominera. Är i toppen av poängligan. Det enda som saknades var pricken över i med VM–guld. Det blev en blytung förlust mot Finland i finalen. Plåster på såren för Kim – han är numera den svensk som gjort flest poäng någonsin i landslagssammanhang och han kom med i turneringens all star team.

Marcus Nilsson.
Marcus Nilsson.

3. Marcus Nilsson, Högby IF, friidrott (9)

Årets mest efterlängtade 16 poäng? Ja, Marcus Nilssons ligger bra till. Det var med så stor marginal han slog sitt personbästa i tiokamp som stått sig i fem år. 8 120 pinnar gav en biljett till EM i friidrott och där nådde han inte upp till lika höga höjder (till stor del på grund av en fadäs med bruten stav) men det blev ändå en tolfte plats på mästerskapet. Därutöver personrekord i flera grenar – det känns inte som att det där personbästat står sig lika länge den här gången!

gustav engvall
gustav engvall

4. Gustav Engvall, KV Mechelen, fotboll (2)

Ölandsfotbollens globetrotter har nu äntligen landat. I belgiska andraligan har han direkt etablerat sig som en målskytt av rang – åtta fullträffar än så länge i ligan och cupen. Stor anledning till att laget redan tagit en serieseger. Detta efter ett tungt första halvår, utlånad till IFK Göteborg där han inte fick igång målskyttet – och han petades från U21–landslaget för första gången. Men tuffa tiden i Bristol city har stöpt en ljus som aldrig slutar brinna trots snålblåst och mycket talar för att han skjuter upp Mechelen i förstaligan nästa år.

david nilsson ida nilsson terräng–SM
david nilsson ida nilsson terräng–SM

5. Ida Nilsson, Högby IF, friidrott (5)

Världsstjärnan inom ultralöpning kan lägga ett nytt framgångsrikt år bakom sig. I maj vann hon erkänt tuffa Transvulcania Ultramarathon på Kanarieöarna för tredje gången i rad. Högbylöparen har tävlat i världstouren Golden Trail Series under året där hon slutade tvåa totalt. Ida Nilsson kom hem och deltog i terräng-SM under hösten och sprang överraskande hem en femteplats där. I juni vann hon Öland ultras och var snabbaste löpare i både dam- och herrklassen.

rasmus sjöstedt
rasmus sjöstedt

6. Rasmus Sjöstedt, Hapoel Haifa, fotboll (4)

FGoIF-produkten skolades om till defensiv mittfältare under förra säsongen och blev en tongivande spelare i israeliska Hapoel Haifa. 26-åringen har själv utnämnt det till sin bästa säsong i karriären. Han fick dessutom kröna den med en titel i maj när laget tog hem israeliska cupen. Ölänningen förlängde kontraktet med klubben i somras och laget ligger för närvarande strax under toppen i ligatabellen.

Omar Ismail, Högby IF
Omar Ismail, Högby IF
Annons

7. Omar Ismail, Högby IF, friidrott (7)

Löpartalangen har haft en enorm utveckling den här säsongen, vilket också återspeglat sig i resultatlistorna. Ismail tog hem dubbla guld på junior-SM och slutade sexa i senior-SM på 1500 meter. I terräng-SM på Ekerum i slutet av oktober vann han P19-klassen och två veckor senare blev det silver i samma tävlingsgrupp under nordiska mästerskapet på Island. 18-åringen satte sedan punkt för säsongen genom en stark 20:e plats i U20-klassen på terräng-EM i Nederländerna. Ska representera Europa i en terrängtävling i Skottland i januari.

Louise Rosell
Louise Rosell

8. Louise Rosell, Algutsrums SK, skytte (ny)

Algutsrumsskytten har slagit igenom med dunder och brak under året. Först vann hon nordiska mästerskapet i Norge. Kort därpå flög Rosell till Sydkorea och sköt hem en fjärdeplats i junior-VM, där hon hamnade på samma poäng som bronsmedaljören i klassen liggande skytte 50 meter. Det gjorde henne till vinnare av årets idrottsprestation på Ölands idrottsgala. 2019 räknas Louise Rosell som senior och skytten siktar på att komma med i landslaget. OS 2024 hägrar som en långsiktig målsättning.

ellen bäckstedt
ellen bäckstedt

9. Ellen Bäckstedt, RIG Umeå/Endre IF, innebandy (25)

Allt har gått Ellens väg det här året. Först vann hon både serien och poängligan i Allsvenskan med RIG Umeå. 58 pinnar på 19 matcher. Sedan vann hon guld i U19–VM – och utsågs till bäste spelare i finalen efter avgörande mål och framspelningar. Det var inte konstigt att SSL—klubbarna slogs om hennes signatur. Det var gotländska Endre som vann den kampen och där har hon som debutant på hösta nivå gjort 17 poäng på 13 matcher och är bland de 30 bästa i serien. Allt talar för att hon kommer stanna kvar högt upp på den här listan länge.

Fanny Nilsson
Fanny Nilsson

10. Fanny Nilsson, IFK Kalmar, fotboll (10)

Nä, det blev inget roligt år för IFK Kalmar i Allsvenskan. Laget vann en match på hela säsongen och slutade sist. Men individuellt har Fanny Nilsson varit en av lagets absolut mest stabila spelare, har spelat 18 av 22 matcher på mittfältet och tampats med landets bästa fotbollsspelare. Och om vi på ÖB–sporten inte har fel så är det i sig en historisk prestation. I modern tid är hon första öländska ihop med Josefin Nilsén som spelat i damallsvenskan – och kanske den som fått mest speltid under en säsong någonsin.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons