Annons
Nyheter

Han har sex paralympicsguld

Nyheter • Publicerad 29 augusti 2008

SPORT, PARALYMPICS

Som ung ingick han i judolandslaget för ungdomar. När han var 15 år blev han dock påkörd av ett rattfyllo och förpassades till ett liv i rullstol. Sedan dess har han slagit 42 världsrekord och tagit sex guld i olika kastgrenar i Paralympics.

Annons

– Innan min olycka hade jag aldrig sett någon idrotta i en rullstol, säger Mats Laveborn, 50, som är en av 12 klassificerare till friidrottsgrenarna i paralympics som den 6 september startar i Beijing.

Samtliga deltagare i Paralympics klassificeras efter sina handikapp och rörelseförutsättningar – allt för att tävlingarna ska ske på så lika villkor som möjligt. En av de som klassificerar de deltagande är Mats Laveborn, nyinflyttad i Färjestaden. Han har tidigare en framgångsrik karriär som aktiv bakom sig med bland annat sex guld från paralympics och har hela sitt liv ägnat sig åt idrotten. Detta trots att han som 15-åring blev förlamad från midjan och neråt efter att ha blivit påkörd av ett rattfyllo.

– Jag började med att tävlingssimma och köra långdistanslopp i rullstol. Sedan började jag med kastgrenar. Jag tränare extremt mycket när jag var yngre – det var tio pass i veckan ungefär under tolv års tid, säger Laveborn.

HANDBÖCKER

1989 började han som klassificerare inom friidrotten och har sedan dess klassificerat närmare 4000 aktiva deltaget och dessutom skrivit de flesta klassificeringshandböckerna för friidrotten och dessutom utbildat de flesta klassificerarna i världen.

– Det främsta vi kollar efter är hur rörlig den deltagande är. För att göra detta kollar vi de aktiva i tre steg. Det första är ett medicinsk test där de deltagande får göra lite muskeltester för att vi ska kunna se hur rörlig den är. Sedan kollar vi dem även i träning och på tävling, säger Laveborn och fortsätter:

– Och det är där en del försöker fuska ð de påstår att de inte kan röra sig som de egentligen kan. Det skulle jag vilja likna vid doping men nu har vi så duktiga klassificerare och bra förutsättningar att det nästan blir omöjligt att komma undan.

SAMMA VILLKOR

På senare tid har dock friidrottare med handikapp även fått chansen att tävla på samma villkor som de utan handikapp. Bland annat ställde en bordtennis spelare med en arm upp i damernas singelturnering och en simmare med benprotes ställde upp i långdistansloppet för damer.

– Jag tycker det är väldigt positivt. Sedan måste man alltid göra en avvägning om deras hjälpmedel inte ger dem för stora fördelar men så länge man kvalar in med ett hjälpmedel som gör att de tävlar på samma villkor som de andra är jag bara positiv, säger Laveborn som i dag beger sig till Beijing för att följa spelen på plats.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons