Vill ha vaccinkrav för nyanställda inom vården ”Oro och rädsla”

Mörbylånga kommun bör kräva att nyanställda inom vård och omsorg ska vara vaccinerade mot covid-19. Det vill Eva Folkesdotter-Paradis (M) att oppositionen föreslå för kommunstyrelsen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga kommun • Publicerad 12 november 2021
Eva Folkesdotter Paradis (M) vill att Mörbylånga kommun ska kräva att nyanställda inom vård och omsorg ska vara vaccinerade.
Eva Folkesdotter Paradis (M) vill att Mörbylånga kommun ska kräva att nyanställda inom vård och omsorg ska vara vaccinerade.

Nyligen beslutade kommunstyrelsen i Växjö att nyanställda inom vård- och omsorg ska vara vaccinerade. Nu vill Moderaternas Eva Folkesdotter Paradis att Mörbylånga kommun ska följa i Växjös fotspår.

– Min erfarenhet från möten med anhöriga och brukare inom i kommunen gör att jag måste agera. Många uttrycker oro och rädsla över situationen i rådande pandemi, oro över att inte veta att all personal som de möter är vaccinerade, säger Eva Folkesdotter Paradis (M).

Hon är vice ordförande i socialnämnden i Mörbylånga kommun och även distriktssköterska. Hon har under pandemin jobbat med att vaccinera invånare mot covid-19.

– Samma oro möter jag som vaccinatör när jag möter våra kommuninnevånare, samma frågor ställs varför ställs inte kravet att personalen är vaccinerad? Så nu har jag författat denna skrivelse till kommunstyrelsen i Mörbylånga kommun.

Folkesdotter Paradis vill att kravet på vaccination ska gälla anställning av både fast personal och vikarier.

Då Folkesdotter Paradis inte själv sitter i kommunstyrelsen har hon lämnat skrivelsen till Moderaternas gruppledare Ulrik Brandén som ska ta upp den med övriga gruppledare i oppositionen.

I skrivelsen menar Folkesdotter Paradis bland annat att ”det är viktigt att vi fortsätter skydda våra äldre och mest sköra” och att ”som arbetsgivare har vi ett arbetsmiljöansvar och ska förebygga smittspridning på arbetsplatsen.”

Men att ett vaccinationskrav ska vara relevant för arbetsuppgiften, det kan till exempel handla om arbete i vård och omsorg där man måste tänka på patientsäkerheten.

Även där medarbetaren träffar många personer i jobbet, som till exempel inom vård och omsorg och andra kontaktyrken.

”Många uttrycker oro och rädsla över situationen i rådande pandemi, oro över att inte veta att all personal som de möter är vaccinerade.”
Eva Folkesdotter Paradis (M)
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.