Vilda bin sticker hål på planerna på ny solcellspark

Planerna på en solcellspark på 15 000 kvadratmeter strax söder om Glömminge får rött ljus av länsstyrelsen som helt sätter stopp för planerna på grund av vilda bin.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Strandskogen • Publicerad 1 december 2021
Vilda bin sätter stopp för planerna på en solcellspark.
Vilda bin sätter stopp för planerna på en solcellspark.Foto: joegolby

Däremot får en annan planerad solcellspark nej från länsstyrelsen. Det handlar om fastigheten Brostorp 6:6 i Strandskogen strax söder om Glömminge där en privatperson har ansökt om att få bygga en solcellspark. Det handlar om ungefär 1 000 paneler på en yta på 15 000 kvadratmeter.

Men planerna har stött på problem då länsstyrelsen säger stopp. De förbjuder den sökande att utföra åtgärden enligt anmälan.

Länsstyrelsen menar att utbyggnaden av förnyelsebar är energiproduktion viktig, men att området där solcellsparken planeras har så pass höga naturvärden att de inte kan tillåta en solcellspark där.

Det handlar bland annat om att den aktuella platsen ingår i ett åtgärdsprogram för vildbin och hotade pollinatörer som är ”en viktig ekosystemtjänst som bidrar till vår livsmedelsförsörjning och till fungerande ekosystem.”

De stäppliknande områdena kring Aledal med sandfält passar bina bra och i den inventering som länsstyrelsen lät utföra under 2020 klassades området som värdekärna. En värdekärna är ett område med mycket högt värde för flora och fauna i allmänhet eller för rödlistade arter.

Länsstyrelsen har också en intention att det aktuella området ska ingå i ett planerat naturreservat och bedömer att det inte skulle gå att begränsa skadan på naturmiljön tillräckligt genom föreläggande om försiktighetsåtgärder.

Den sökande meddelar via e-post till Ölandsbladet att länsstyrelsens beslut ska överklagas.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.