Annons

"Viktigast är att …bo, leva och verka"

Helena Nilsson är ny regiondirektör i Kalmar län sedan ett par månader tillbaka. Hon kommer från jordgubbsodlarsläkten i Stora Frö, där hon fortfarande bor. "Jag har fötterna kvar i myllan".
Färjestaden • Publicerad 24 september 2015
Helena Nilsson från Stora Frö är sedan några månader regiondirektör i Kalmar län. Hennes viktigaste arbetsuppgift är att se till att människor kan bo, leva och verka i Kalmar län, säger hon. Foto: Maria Wiell
Helena Nilsson från Stora Frö är sedan några månader regiondirektör i Kalmar län. Hennes viktigaste arbetsuppgift är att se till att människor kan bo, leva och verka i Kalmar län, säger hon. Foto: Maria Wiell

Ena dagen besök på Näringsdepartementet, andra dagen värd för en stor matkonferensen och dagen därpå inviger hon Ölands skördefest 2015. Uppgifterna varierar för regiondirektör Helena Nilsson som säger att hon har ett riktigt roligt jobb med stora utmaningar.

– Det absolut viktigaste är att vi kan hjälpa till att skapa förutsättningar så att människor kan bo, leva och verka i Kalmar län. Vi måste ta hänsyn både till den demografiska utvecklingen och till behovet av kompetensutveckling.

Annons

Det var först när den nu presenterade livsmedelsstrategin blev klar som hon förstod hur stor del av produktionen inom jord, skog och lantbruk som Kalmar län besitter.

– Det är en oerhörd tillgång och något som vi måste bygga vidare på.

I samband med nästa Skördefest, 2016, räknar hon med att man skall kunna bjuda in till en Nationell mötesplats om mat.

– Vår tanke är att det ska bli årligen återkommande.

Helena Nilsson har en bakgrund som passar väl in inom just det här området. Uppvuxen bokstavligt talat på jordgubbsfälten och inom campingrörelsen har hon stor förståelse för vilka svårigheter som de företagen kan mötas av.

– Jag bor fortfarande i Stora Frö, men nu har jag lämnat både jordgubbar och camping, skrattar hon.

Arbetet inom Regionförbundet handlar om många olika områden. Inte minst, menar Helena, är det viktigt att bygga ut infrastrukturen alltifrån bredband till järnväg och vattenförsörjning.

– Vi har just anställt en bredbandssamordnare som ska hjälpa både kommuner och byaföreningar som är på gång med bredbandssatsningar. Det kan handla om att söka pengar och skriva avtal.

Söka pengar är inte främmande för Helena Nilsson. Hon berättar att hon var den som sökte de första EU-medlen till Ölands skördefest, det allra första året. "Jag fick det i uppdrag av min dåvarande chef på högskolan för att stötta initiativtagarna". Vid andra skördefesten deltog hon sedan med verksamheten hemma på gården i Stora Frö.

– Det känns som en ära att få inviga årets fest. Det ska bli riktigt roligt! Och lite stolt är jag ju också – redan första året som regiondirektör får jag hedersuppdraget som invigare, min företrädare fick vänta betydligt längre än så, ler Helena som i sitt dagliga värv har många bollar i luften. Men hela tiden har fötterna kvar i myllan. "Jag vill att mina och våra insatser skall landa, inte bara sväva iväg någonstans".

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons