Annons

Victoriadagen – hovets nyhetsskräll: ”Alla ska känna sig välkomna”

Victoriakonsert inför VIP-gäster och några få hundra betalande är inget hovet eftersträvar.
– Victoriadagen är en folkfest på Öland. Även om det finns begränsningar i antal platser på konserten ska möjligheten att köpa konsertbiljetter finnas för alla, säger hovets informationschef Margareta Thorgren och presenterar en ny idé som kan få hela ön på fötter.
Borgholm • Publicerad 13 april 2022 • Uppdaterad 15 april 2022
Kronprinsessan och prinsen kan se fram emot en längre åktur än vanligt.
Kronprinsessan och prinsen kan se fram emot en längre åktur än vanligt.Foto: Kenth Jönsson

För en handfull dagar sedan kunde Ölandsbladet avslöja att arrangören bakom Victoriakonserten, produktionsbolaget Leroy Media, återigen ratar folkfest på idrottsplatsen till förmån för VIP-publik på slottsruinen.

– Det känns som att det blir ett evenemang för etablissemanget, för en liten klick utvalda, kritiserade kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

Annons

Nu uttalar sig hovet i frågan.

Informationschef, tillika ”sommarölänningen”, Margareta Thorgren betonar att kungafamiljen inte råder över valet av arena, samtidigt kan hon se att just slottet ger mervärden för Öland och regionen. TV-sändningen i och utanför den unika slottsmiljön i öländsk sommarprakt gör att varumärket Öland stärks.

Hovets informationschef Margareta Thorgren.
Hovets informationschef Margareta Thorgren.Foto: Eva Finder

– Medan alla idrottsplatser ser likadana ut. Slottsruinen har en fantastiskt tjusig miljö och är en otroligt häftig plats att ha konserten i. Och kungafamiljen tycker att det är fint med slottsruinen, säger Margareta Thorgren till Ölandsbladet.

Därmed inte sagt att hovet köper idén att konserten på slottet, vars kapacitet är cirka 4 500 stående publik, ska ske inför en liten skara, dinerande VIP-publik.

– Och just den delen (dinerande VIP) ska i alla fall vara placerad mer åt sidan denna gång och det ska släppas biljetter, tyvärr i begränsat antal. Jag vet inte det exakta antalet, men några hundra kanske.

Men ni vill se att än fler släpps in kommande år?

– Ja, målsättningen efter pandemin är ju att det återigen blir publik gemenskap och att så många som möjligt ska kunna delta även på konserten. Det var ju så Victoriadagen byggdes upp från början och så tror jag även kronprinsessan och kungen ser det. Att det ska vara folklig förankring är jätteviktigt.

Mer folkfest, mindre VIP?

– Kronprinsessan med familjen vill fortsätta fira födelsedagen på Öland och att folkfestkänslan ska finnas där hela dagen, svarar Margareta Thorgren och kommer in på det som kan få såväl Borgholmsbor som turister att gå ”bananas” den 14 juli –en idé som gör att det kan bli trångt efter stadens gator och torg.

– Vi planerar för en kortege. Kortege med häst och vagn där kronprinsessan och prinsen sakta åker genom Borgholm, från Solliden, förbi Strand, upp efter Storgatan och sedan upp till Borgholms slott.

Annons

– Jag tror det blir fint, där har alla en möjlighet att hylla och gratulera kronprinsessan och alla ska känna sig välkomna.

Victoriadagens start på Solliden ska ”utvecklas”.
Victoriadagens start på Solliden ska ”utvecklas”.Foto: Alexander Jensen

Starten på det officiella födelsedagsfirandet den 14 juli, det som traditionsenligt äger rum utanför sommarresidenset Solliden, kommer också att ses över.

– Det blir inte på samma sätt som tidigare, det kommer att ske en utveckling.

Hur?

– Allt är inte färdigplanerat ännu, men hästkortegen är en del i de nya planerna. Den mycket kompetenta Solliden-organisationen, som står för alla övriga aktiviteter på Solliden och där det skett en enorm utveckling, kommer att svara på den frågan lite längre fram.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons