Annons

Ledare: Det var ju såhär Kay ville ha det!

En Victoriakonsert enbart för sponsorer och speciellt inbjudna. Det var ju inte såhär Kay Wiestål hade tänkt sig Victoriadagen.
Publicerad 14 april 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
En folkfest, där alla människor får en möjlighet att fira Kronprinsessan. Det var ju såhär Victoriadagens grundare Kay Wiestål ville ha det. ”Ett stängt firande med bara sponsorer ligger långt från grundtanken”, tycker Ölandsbladets ledare.
En folkfest, där alla människor får en möjlighet att fira Kronprinsessan. Det var ju såhär Victoriadagens grundare Kay Wiestål ville ha det. ”Ett stängt firande med bara sponsorer ligger långt från grundtanken”, tycker Ölandsbladets ledare.Foto: Walkin Media

Allt har sin tid, det får man ha viss förståelse för. Men människor må ha rätt att uttrycka sorg, det kan ingen ta ifrån oss.

Kay Wiestål finns inte längre. Och inte heller sedan 2019 den Victoriadag som han tillsammans med P-O Amnér och IFK Borgholm skapade ihop med hovet. Under de senaste två åren har den öppna Victoriadagen blivit stängda Victoriakonserten. 2020 och 2021 stängdes den med hänvisning till pandemin och 2022...tja, det är något oklarare.

Annons

Idrottsplats, vinkande till barn med stora ögon, stora artister – för ölänningar har de där kvällarna tillsammans med Kronprinsessan Victoria varit fantastiska. Våra barn har varit uppspelta, klätt upp sig inför mötet med en ”riktig prinsessa” och vi vuxna har sagt till de våra att ”du är min prinsessa” eller ”du är min prins”.

Victoriadagen var Ölands minuter i rampljuset, vår möjlighet att synas. Det gnagde något att en flicka tillbringade alla sina ungdoms födelsedagar på en idrottsplats i en Ölandsdräkt. Ville hon verkligen det själv? Alla vi med egna döttrar vet att de där unga inte alltid vill fira födelsedagar som vi äldre tänkt oss.

Men Kay Wiestål förklarade en gång för mig att Victoriadagen var en win-win-situation för kungahuset. Hovet var införstådda med att svenska folket ville hylla kronprinsessan på hennes födelsedag, den hyllningen var svår att komma ifrån.

Genom att hålla firandet på Öland så behövde sommarsemestern för kungafamiljen inte avbrytas. Samtidigt blev firandet i Borgholm mer hanterbart. Visst, vi pratar tusentals människor på Öland, men ett motsvarande firande i Stockholm skulle inkludera hundratusentals människor.

”2020 och 2021 stängdes Victoriadagen med hänvisning till pandemin och 2022...tja, det är något oklarare.”

Hovet öppnar genom informationschefen Margareta Thorgren för att firandet i framtiden kommer att återgå till det mer publika. Det som inte exkluderar alla andra än sponsorer och speciellt inbjudna gäster.

I år planeras en kortege genom Borgholm för att kunna ge möjligheter för alla de som inte har sponsorbiljett att hylla kronprinsessan. Ett hyggligt sätt att ändå försöka möta det stora publika intresset för kungafamiljen.

Nu måste det sägas att vi är otroligt tacksamma för de födelsedagar vi har fått möjlighet att fira tillsammans med Kronprinsessan och hennes familj. Men eftersom Victoriadagen också är hela Ölands nationaldag så kan väl vi ölänningar få önska oss något – traditionella Victoriadagar i över hundra år? Minst!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons