Kalmar läns museum lämnar Eketorps borg

På tisdagsförmiddagen meddelade Kalmar läns museum att man inte längre kommer att driva någon verksamhet i Eketorps borg.
Eketorp • Publicerad 19 februari 2019 • Uppdaterad 30 april 2019

– Det varma vädret slog hårt mot besöksantalet 2018 med stora ekonomiska underskott som följd. Vi har arbetat in i det sista för att hitta en lösning som kunde säkerställa driften fem år framåt, men tyvärr.

Det säger museichefen Örjan Molander och uttrycker sin stora sorg över att man har tvingats ta beslutat att lämna Eketorps borg.

Verksamheten vid Eketorp har i flera år haft svårigheter att nå budget. Konsekvensen blir alltså att sommarverksamheten 2019 inte kommer att genomföras och att man även i övrigt avvecklar driften av borgen.

– Vår förhoppning är att Statens Fastighetsverk skall kunna hitta en aktör som vill satsa på borgen och som har bättre förutsättningar att utveckla verksamheten långsiktigt.

Redan nu finns det inbokade guidningar och pedagogiska program för skolor. Muséet undersöker om dessa kan genomföras på något annat sätt.

– Vi vill genomföra de bokningar som vi har idag. Om vi kommer överens med ägaren av borgen gör vi det på plats. Det är 350 skolbarn som det handlar om, säger museichef Örjan Molander.

Han konstaterar att beslutet om att avsluta driften vid borgen kom sedan man i det längsta hade inväntat besked från Mörbylånga kommun om att gå in med förlusttäckning för verksamheten.

– När de sa definitivt nej till pengar till driften insåg vi att vi måste avsluta vårt arbete.

Sommaren 2018 var det 5 000 besökare färre på Eketorps borg än åren närmast före. Det innebar att underskottet för året var omkring 680 000 kronor.

Två heltidsanställda i verksamheten kommer nu att få andra tjänster på muséet medan de tio säsongsanställda har fått besked om att det inte blir någon verksamhet i sommar.

Förra kommunalrådet Henrik Yngvesson (M), numera oppositionsråd i Mörbylånga kommun, tas med överraskning när han får höra om muséets beslut om avveckling.

– Det känns väldigt märkligt. Så sent som för ett par veckor sedan hade vi ett samtal med Statens Fastighetsverk och muséet om en utvecklingsplan. Vi tre parter skulle gå in med ökade medel för att kunna utveckla verksamheten ytterligare.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.