Annons

Vattenanalys för kvarts miljon: ”Vi är beredda”

Ölandskommunerna är på väg att ta in konsulthjälp i frågan om en gemensam, framtida vattenorganisation.
Borgholm Energi lägger in 125 000 kronor för att få en första analys, under förutsättning att Mörbylånga kommun gör likadant.
ÖLAND • Publicerad 26 februari 2019
Borgholm Energi trycker på  i frågan om gemensam vattenorganisation på ön, ett Öland Vatten.
Borgholm Energi trycker på i frågan om gemensam vattenorganisation på ön, ett Öland Vatten.Foto: unknown

Det var efter ett möte i oktober mellan tjänstemän och politiker från båda ö-kommunerna Carl Malgerud (M), ordförande för Borgholm Energi, gick ut och presenterade tankegångarna om fördjupat vattensamarbete, kanske till och med ett gemensamt vattenbolag, efter parollen en ö, ett grundvatten.

– Vi har redan en gemensam vattenledning till fastlandet, vi har VA som går över kommungränsen, vi har samarbete i taxefrågor - vårt samarbete kommer att utvecklas oavsett organisationsform, det är jag övertygad om, sa Carl Malgerud då i en intervju i Ölandsbladet och tillade:

Annons

– Vattnet blir en större och större utmaning och då gäller det att vi är förberedda. Sedan har vi frågan om Öland en kommun, så det är ganska bra tajming där.

Efter några månader av på stället halt i frågan kommer nu nästa steg. För 250 000 kronor kan kommunerna få en inledande analys ”gällande utredningen om samverkan mellan VA-organisationerna.”

Analysen ska omfatta:

Lägesanalys – tillståndet inom VA.

Funktionsanalys – vilka funktioner krävs i VA-organisationen för att hantera framtida uppgifter.

Kravspecifikation – vad krävs av en framtida VA-organisation.

”Denna ska fungera oavsett om det är i en sammanslagen kommun, två separata VA-organisationer eller en gemensam driftorganisation för två olika kommuner”, sägs det i det ”ja till analys”- beslut Beabs styrelse klubbade igenom i mitten av januari för att nyligen få tummen upp av kommunstyrelsens arbetsutskott under förutsättning att ”Mörbylånga kommun fattar samma beslut som Borgholm Energi AB”.

Finansieringen för denna Sweco-analys ska delas lika kommunerna emellan.

– Vi, Borgholm Energi, är beredda. Och båda kommunerna har sagt att den enklaste och mest självklara samarbetsformen är ett Ölands Vatten, säger Carl Malgerud till tidningen idag.

Vet du om Mörbylånga sagt ja till samma sak?

– Nej, det har de inte gjort - än.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons