Annons

Världsarvet har sin egen vecka med fler aktiviteter än någonsin

Alltsedan 2012 har världsarvsveckan firats mitt i högsommaren, i år mellan den 15 och 21 juli. För varje år har såväl arrangörer som aktiviteter blivit fler och fler. Öppna kyrktorn, föreläsningar, matvandringar och oändligt mycket mer.
Södra Ölands odlingslandskap • Publicerad 1 juli 2019
I tryckt form kommer programmet för världsarvsveckan att spridas över hela Öland och i Kalmar. Det finns även i digital form på sodraoland.com.Foto: Mörbylånga kommun

– I år är det extra roligt att få jobba med världsarvsveckan eftersom det är 40 arrangörsorganisationer som tillsammans skapar det här fantastiska programmet med nästan 80 programpunkter, säger Emma Rydnér som är världsarvssamordnare.

Hon beskriver att det finns något att göra för alla. Barnfamiljer, kulturintresserade, vandringsentusiaster, historieintresserade eller rätt och slätt dem som vill komma ut och se det fantastiska landskapet.

Emil Pettersson är lantbrukare i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap och samarbetar med världsarvssamordnare Emma Rydnér, bland annat i projektet Chatta med historien! Från Mysinge hög ser de ut över bördiga jordbruksmarker och det karga alvaret.Foto: Maria Wiell
Annons

– Efter förra årets utvärdering visade det sig att de som får tag i ett av programbladen väljer att gå på flera evenemang under veckan, säger Emma.

Efter en tjuvstart den 13-14 juli inleds veckan på måndagen med att kyrkorna i Gårdby, Stenåsa och Hulterstad öppnar sina kyrktorn och låter besökarna njuta av den milsvida utsikten över Alvaret och Östersjön. Avslutningen på veckan på söndagen arrangerar Fågelvägen föredraget ”50 år sedan månlandningen. Ölands testfält, Stora Alvarets bäst bevarade hemlighet!”

Initiativet till världsarvsveckan kom från början från hembygdsföreningarna, LRF, Svenska kyrkan södra Öland, naturum Ottenby med flera. År för år har den utvecklats alltmer. Syftet är tydligt: Att tillsammans sätta fokus på vårt unika kulturarv, världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Årets program sprids i tryckt form över hela Öland och i Kalmar och finns att hämta digitalt på sodraoland.com.

Fakta

Kort-kort utdrag ur programmet

Tjuvstart 13-14 juli: Vandringar, golfcup, vernissage med Södra Ölands konstnärsgille

15 juli: Rid i världsarvet, Norra Kvinneby; Sunset Session, Vickleby alvar i solnedgången

16 juli: Slöjda i näver (för barn), Dröstorp

17 juli: Cykelguidning, från busstationen i Mörbylånga

18 juli: Flamman & Lågan (för barn), Eketorps borg; Vandring i bondestenåldern, start Resmo k:a

18-19 juli: Mat i Världsarvet, Mörbylånga

20 juli: Bruna bönans dag, Kastlösa

21 juli: ”50 år sedan månlandningen”, Alby; Friluftsgudstjänst, Bergstigen, Södra Möckleby

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons